Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 11:05

Εξ όνυχος και τον… βραδύποδα

Γράφτηκε από τον
Εξ όνυχος και τον… βραδύποδα

 

Ο Ερντογαν εισέβαλε τσαμπουκαλίδικα στην Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τον... αποδοκίμασε. Ακολούθησε εκεχειρία. Η Ευρώπη απουσίαζε από τον διακανονισμό.

Συζητούσε ακόμη τι μέτρα θα πάρει. Ακολούθησε νέος διακανονισμός στρατηγικών επιρροών. Πού θα κινείται ο ένας, πού θα σταθμεύει ο άλλος, πού θα αποσυρθεί ο τρίτος. Είδατε πουθενά την Ευρώπη; Ολα έγιναν ανάμεσα στον Ερντογαν, τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Ασαντ. Πήρε ο καθένας τους από κάποιο κέρδος, μια ζώνη στρατηγικής παρουσίας, είτε, στην περίπτωση του Τραμπ, συμφέρουσας απουσίας. Ευρώπη, πουθενά.

Παίζουν τις κουμπάρες στο βρετανικό πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο με το «brexit». Οσο κωμικώς και να εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο, το γεγονός είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων και των κυβιστήσεων την έχουν οι Βρετανοί πολιτικοί. Οι ηγέτες της ΕΕ αντιδρούν ως... ουρά. Χωρίς ούτε μια στιγμή να πουν, να το εννοούν και να το κάνουν πράξη, το «ως εδώ», δεν θα παίζετε άλλο με τις υπόλοιπες 27 χώρες.

Οταν σε αυτά τα μεγάλα και κρίσιμα για την πορεία, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά της ανθρωπότητας, θέματα, η Ευρώπη κινείται με τους ρυθμούς του συμπαθούς εκείνου θηλαστικού της Κεντρικής Αμερικής, του τριδάκτυλου βραδύποδα, δεν είναι δα και παράξενο να παρακολουθούμε μια κωμωδία στην περίπτωση της αλλαγής του ωραρίου.

Το 2018 οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αφουγκρασθούν τους λαούς της Ενωσης για ένα θέμα. Ζήτησαν λοιπόν από τους πολίτες να ψηφίσουν αν επιθυμούν την διατήρηση ή την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος με την αλλαγή σε χειμερινό και θερινό ωράριο δυο φορές τον χρόνο. Και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Με την μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε συμμετοχή στην διαδικτυακή ψηφοφορία. Το δε αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Το 84% ετάχθη υπέρ της κατάργησης αυτής της κατ’ έτος αλλαγής. Οπότε η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι από το 2019, από φέτος δηλαδή, κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέξει αν προτιμά να κρατήσει το χειμερινό είτε το θερινό ωράριο.

Αν περιμένατε να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, χάσατε. Διότι, με νεότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δόθηκε παράταση (τι πρωτότυπο) για δύο ακόμη χρόνια.

Δεν είναι μόνον ο λέων που τον αναγνωρίζει κανείς εξ όνυχος. Αλλά και ο βραδύπους. Ο οποίος μάλλον είναι το καταλληλότερο ζώο για απεικόνιση της Ενωσης, όπως π.χ. είναι η αρκούδα για τη Ρωσία.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER