Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 23:13

Κάνετε κάτι περισσότερο από εκκλήσεις

Γράφτηκε από τον
Κάνετε κάτι περισσότερο από εκκλήσεις

 

Ασφαλώς και είναι αναγκαίες οι εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δείξουν μια περισσότερο δυναμική και αποτελεσματική στάση απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλά αν η ελληνική πολιτική γραμμή περιορίζεται κ. Πρόεδρε σε αυτές τις εκκλήσεις, τις οποίες πρόκειται, όπως ανακοινώσατε, να κάνετε στη Σύνοδο Κορυφής, μικρό το κακό για την Τουρκία και τον Ερντογάν και μικρές οι προσδοκίες για μας.

Η μικρή Ελλάδα, ως αμεσότατα ενδιαφερόμενη, πρέπει να αναλάβει μια εκστρατεία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί εκ των πραγμάτων. Την  εκστρατεία για την πλήρη αμυντική αυτοδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με απλά λόγια τη δημιουργία ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπερασπίζονται τα σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια, όλων των χωρών της Ενωσης. Κάτι που δεν μπορεί πια να κάνει το ΝΑΤΟ.

Εχετε ως δεδομένο τις τοποθετήσεις του Τραμπ και του Μακρόν για την Ατλαντική Συμμαχία. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο το ΝΑΤΟ είναι ήδη «παρωχημένο» και για τον Γάλλο ομόλογό του είναι πια «εγκεφαλικώς νεκρό».

Είστε άριστος γνώστης της γερμανικής, οπότε αξίζει να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο του άλλοτε ισχυρού αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, του Γιόσκα Φίσερ, ώστε να πάρετε «πάσα» από αυτό, ανοίγοντας τη συζήτηση για την ανάγκη της ευρωπαϊκής άμυνας. Σημειώνω, ενδεικτικώς, μερικά αποσπάσματα από αυτό το άρθρο:

- «Η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για την άμυνά της, πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αν και υπάρχει ένα πρόβλημα: Υστερα από δεκαετίες στρατηγικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη».

- «Το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι πιο αβέβαιο τώρα από όσο ήταν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ιστορίας του».

- «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον στρατό της. Πρέπει να ενεργεί σαν να έχει ήδη συμβεί το μοιραίο για το ΝΑΤΟ, σαν να είχε ήδη διαλυθεί η Ατλαντική Συμμαχία».

Ασφαλώς δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε μια τέτοια εξέλιξη. Μπορούμε όμως, αλλά και είναι αναγκαίο, να βάλουμε το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Είναι πια περισσότερο από βέβαιο ότι θα βρείτε αρκετούς συμμάχους σε μια τέτοια προσπάθεια.

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER