Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 18:10

Η οικονομία είναι ψυχολογία

Γράφτηκε από την
Η οικονομία είναι ψυχολογία

 

Του Παύλου Κων. Κρανιώτη

Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 Το 2019 ολοκληρώθηκε μια δραματική δεκαετία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ο ευρύτερος επιχειρηματικός κόσμος την δεκαετία που πέρασε ήταν επικεντρωμένος στο πώς θα αμυνθεί. Η νέα χρονιά που έρχεται αλλάζει τα δεδομένα, και προσδοκία όλων μας είναι η πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη και την κανονικότητα.

Τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά, οι τάσεις και οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας είναι θετικές.

Οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης βελτίωσαν την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και έβαλαν τις βάσεις για την προσέλκυση αναγκαίων επενδύσεων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο και σταθερό φορολογικό σύστημα, καθώς και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που ήδη έχει αρχίσει είναι αναγκαίο να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάταξη της οικονομίας υπέρ των επενδύσεων και της παραγωγής. Ετσι θα καταστεί δυνατό οι ελληνικές επιχειρήσεις από την άμυνα να περάσουν στην επίθεση και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να γίνει εξυγίανση το συντομότερο και οι τράπεζες να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία. Οι τράπεζες πρέπει να βρουν και πάλι το ρόλο που τους ανήκει και να γίνουν αρωγοί και συνοδοιπόροι των επιχειρήσεων, βοηθώντας τις να ξεφύγουν από τις ζημίες και να καταγράψουν και πάλι κέρδη.

Η μείωση επίσης των ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού, πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα.

Οι προσδοκίες όλου του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου είναι μεγάλες, γιατί οι απαιτήσεις των καιρών είναι μεγάλες.

Είμαστε πλέον στον σωστό δρόμο. Οι προκλήσεις είναι αρκετές, αλλά με αποφασιστικότητα, τόλμη και αισιοδοξία μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες.

Εξάλλου η οικονομία είναι ψυχολογία, και η ψυχολογία όλων μας είναι θετική.   

 


NEWSLETTER