Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 13:34

O συνδυασμός της επιστήμης με τα φυσικά φαινόμενα για την τουριστική ανάπτυξης μιας πόλης

Γράφτηκε από την
O συνδυασμός της επιστήμης με τα φυσικά φαινόμενα για την τουριστική ανάπτυξης μιας πόλης

 Του Bασίλη Δικαιουλάκου, Φυσικού – Αντιπροέδρου της Ε.Ε.Φ. Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας

Εκεί που η θάλασσα παίζει μουσική

Βασισμένο  στην αρχαιοελληνική ύδραυλη είναι το τεράστιο θαλάσσιο όργανο, που βρίσκεται στις αδριατικές ακτές της Κροατίας και συγκεκριμένα στην πόλη Ζαντάρ.  Αποτελείται από ένα σύστημα σωληνώσεων που παράγει ήχο από τον αέρα που διοχετεύουν τα κύματα της θάλασσας! Το όργανο εκτείνεται κατά μήκος ενός μετώπου εβδομήντα μέτρων και παράγει διαφορετικούς ήχους, ανάλογα με τον κυματισμό ή αν περνά ένα σκάφος από την περιοχή, το οποίο σπρώχνει περισσότερο νερό στους σωλήνες.  Αν και εξωτερικά φαίνεται μια απλή κατασκευή, όμως τα ανοίγματα στα σκαλοπάτια οδηγούν σε θαλάμους που συνδέονται με 35 σωλήνες – αυλούς.

Οι γλυκείς ήχοι που παράγονται, αποτελούν τρανό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, φύσης και ανθρώπου. Το έργο ξεκίνησε 2004, όταν η Δημοτική Αρχή του Ζαντάρ ανέθεσε στον αρχιτέκτονα  Νίκολα Μπάσιτς να αναβαθμίσει αισθητικά την προκυμαία. Εκείνος εμπνεύστηκε από την αρχαία ύδραυλη και κατασκεύασε το θαλάσσιο όργανο, που εγκαινιάστηκε το 2005 και πλέον το απολαμβάνουν επισκέπτες και κάτοικοι. Θεωρείται ιδανικός τόπος για να απολαύσει κανείς από τα σκαλοπάτια, το ηλιοβασίλεμα πάνω στα κύματα και τη θέα  ενός γειτονικού νησιού, ακούγοντας συγχρόνως  τις μουσικές συνθέσεις που παίζει η ίδια η θάλασσα.

Το 2006, το θαλάσσιο όργανο στο Ζαντάρ της Κροατίας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου (European Prize for Urban Public Space). Η πόλη κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αργότερα αναφέρεται με το ελληνικό όνομα Ιδάσσα, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια είχε το όνομα Ζαντέρα (Jadera) και αργότερα Ντιαντόρα (Diadora). Είναι μια τουριστική πόλη και σημαντικά της αξιοθέατα είναι ο οκτάγωνος πυργωτός ναός του Αγίου Δονάτου (9ος αιώνας) με το εντυπωσιακό καμπαναριό του, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Αναστασίας (9ος-12ος αιώνας) σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δύο τεράστια κυκλικά βιτρό, και η Ρωμαϊκή αγορά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στη πλακόστρωτη πλατεία Ζελένι στην οποία και φέρεται μνημειακή στήλη, επίσης το ναυπηγείο (Arsenal) και πολλές εκκλησίες.

Τα ενετικά οχυρωματικά έργα της πόλης έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2017. Το πρώτο πανεπιστήμιο του Ζαντάρ ιδρύθηκε το 1396, ως μέρος μοναστηριού Βενεδικτίνων μοναχών.

Ο "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ" βρίσκεται πίσω από το θαλάσσιο όργανο. Είναι ένα κυκλικό ηλιακό σύστημα, που φωτίζεται από φωτοβολταϊκά panel δημιουργώντας στη διάρκεια της ημέρας φανταστικά σχέδια και χρώματα, ανάλογα με την πορεία του ήλιου, με αποκορύφωμα την ώρα του περίφημου ηλιοβασιλέματος του Ζαντάρ. Το μουσικό αυτό όργανο συνδυάζεται και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το βράδυ, με μια κυκλική πιστά χρωματιστών φωτοβολταϊκών πάνελ. Έτσι ανάλογα με τον κυματισμό των νερών καθορίζεται ο ήχος και η εναλλαγή των χρωμάτων.


NEWSLETTER