Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 20:10

2020: Ετος προκλήσεων ή αποκλίσεων για τη Μεσσηνία;

Γράφτηκε από
2020: Ετος προκλήσεων ή αποκλίσεων για τη Μεσσηνία;

Μέρος Β’ - οι συντελεστές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

 

Το νέο έτος ξεκινά μέσα σε κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών για το μέλλον της πατρίδας μας. Εξίσου σημαντικές με τις δέκα στρατηγικές υποδομές, που ήδη αναλύσαμε στην προηγούμενη παρέμβασή μας, είναι και οι τοπικές ανάγκες στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό τομέα. Η εικόνα στα ισάριθμα επιμέρους ζητήματα είναι μάλλον διφορούμενη:

11. Αναγέννηση του αγροτικού τομέα

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μεσσηνία το 2019 και η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2020. Η απαράδεκτη κατάσταση με το ελαιόλαδο καταδεικνύει την άμεση ανάγκη υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αναγέννησης της αγροτικής παραγωγής ώστε να μετατραπεί από κοινού με τον ποιοτικό τουρισμό, την εκπαίδευση και την υψηλή τεχνολογία σε «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας.

12. Δημογραφική αναστροφή

Η Μεσσηνία γηράσκει επικίνδυνα εδώ και δεκαετίες, με τα ερημωμένα χωριά να πληθαίνουν ανησυχητικά. Το πρόβλημα έχει εθνικά αλλά και τοπικά χαρακτηριστικά. Επείγει η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής με πρόσθετα κίνητρα από την αυτοδιοίκηση και των 2 βαθμών, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο. Ας ελπίσουμε το 2020 να υπάρξει η αναγκαία αφύπνιση των αρμοδίων.

13. Η ανάδειξη της Μεσσηνίας σε ενεργειακό κόμβο

Το 2019 έφερε την κύρωση των συμβάσεων εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, με το κομμάτι ανοικτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου να παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε όμως και η διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Δυστυχώς τα αρχικά σχέδια διαδρομής του αγωγού, που θα διέλθει από την Πελοπόννησο, δείχνουν να παρακάμπτουν τη Μεσσηνία, στερώντας την προοπτική ανάδειξής της σε ενεργειακό κόμβο. Υπάρχει ελπίδα αναστροφής; Σίγουρα, αρκεί να υπάρξει η αναγκαία ενεργοποίηση των τοπικών εκπροσώπων.

14. Ανάπλαση των εκβολών του ποταμού Παμίσου και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Καλαμάτας - Μεσσήνης

Παρότι εξαγγέλθηκε μετά βαΐων και κλάδων, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος για την υλοποίησή του τη χρονιά που πέρασε. Οι νέες δημοτικές αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης έχουν μεν επιδείξει δημόσια ισχυρό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των όμορων περιοχών με νέα γέφυρα αλλά και για αξιοποίηση της περιοχής. Απαιτείται όμως πολλή και συντονισμένη δουλειά ώστε να επέλθουν απτά αποτελέσματα.

15. Παραμονή και αναβάθμιση των στρατιωτικών μονάδων

Με δεδομένη την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το Στρατόπεδο της Καλαμάτας οδεύει δυστυχώς προς μερική αναστολή λειτουργίας. Και ενώ οι τοπικοί φορείς επιδόθηκαν και το 2019 σε αντικρουόμενες εξαγγελίες για την επόμενη μέρα, τίποτα δεν έχει ουσιαστικά σχεδιαστεί ή αποφασιστεί. Επιβάλλεται τουλάχιστον να αποφευχθεί, πάση θυσία, η μετατροπή του σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και να ξεκινήσει οργανωμένος διάλογος για σχέδιο αξιοποίησής του προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Σε επίπεδο εξαγγελιών παρέμεινε και η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ.

16. Κεντρική διαχείριση απορριμμάτων

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχασαν δυστυχώς το στοίχημα έναρξης του έργου και το 2019. Παρά τις εύλογες ανησυχίες για ανετοιμότητα και επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας, όλα δείχνουν ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει τουλάχιστον η προσωρινή διαχείριση από την ανάδοχο εταιρεία και θα σταματήσει σταδιακά η απαράδεκτη κατάσταση με τις χωματερές σε όλη την Πελοπόννησο.

17. Επέκταση της Costa Navarino

Η ουσιαστική προώθηση των έργων για την επόμενη φάση της επένδυσης αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στη γενικότερη στασιμότητα που επικράτησε στη Μεσσηνία το 2019. Η επένδυση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου έχει ήδη προχωρήσει με νέες μονάδες που θα ενισχύσουν το μεσσηνιακό τουριστικό brandname. Ας συνειδητοποιήσουμε πάντως όλοι πως απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες από τους τοπικούς άρχοντες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την πολύτιμη αυτή επένδυση.

18. Αρχαία Θουρία

Παρά τις άοκνες προσπάθειες της ομάδας της Ξένης Αραπογιάννη, οι οποίες, με περιορισμένη στήριξη αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, έχουν αποφέρει θαυμαστά αποτελέσματα, ούτε το 2019 σηματοδότησε την έναρξης της επισκεψιμότητας του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της ανατολικής Μεσσηνίας. Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια καλούνται να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την Περιφέρεια η στήριξη του ανασκαφικού έργου με προγραμματική σύμβαση.

19. Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Το θετικό έργο στον τομέα αυτό συνεχίζεται με περαιτέρω στελέχωση των μονάδων με καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό και βελτίωση των υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται να δοθεί πάντως περισσότερη προσοχή στη δομή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρως η βιωσιμότητά του.

20. Αντιπλημμυρική θωράκιση της περιφέρειας Καλαμάτας

Εργο που εξαγγέλθηκε ήδη επανειλημμένα μετά τις φονικές πλημμύρες του φθινοπώρου του 2016. Το 2019 δεν σημειώθηκε ωστόσο κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Ολοι αναμένουν τις εξαγγελίες και της νέας κυβέρνησης το προσεχές διάστημα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στα έργα. Γι’ αυτό όμως απαιτείται ισχυρότερη πολιτική κινητοποίηση.

Τη χρονιά που ήδη διανύουμε θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Μεσσηνίας την επόμενη δεκαετία. Κυρίως αν θα συγκλίνουμε ή θα αποκλίνουμε από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες αειφορίας και ευημερίας. Και αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη δράση του πολιτικού προσωπικού και την ανταπόκρισή του στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Ας ευχηθούμε λοιπόν να μην υπάρξουν, τουλάχιστον εκεί, περαιτέρω αποκλίσεις.

 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.

Site: www.ntheodorou.gr


NEWSLETTER