Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 16:04

Οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό και στον τουριστικό κλάδο

Γράφτηκε από την
Οι συνέπειες της πανδημίας στον τραπεζικό και στον τουριστικό κλάδο

Του Χρήστου Δ. Κορομηλά
Οικονομολόγου, Μaster Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Προέδρου Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Μεσσηνίας

Δυσφορία επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας και ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο για το γεγονός ότι οι τράπεζες παραμένουν φειδωλές στην παροχή δανείων εν μέσω της πανδημίας που οδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη ετήσια ύφεση (-9,75%) ακόμη και από τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης (2008-2017). Υπενθυμίζω ότι η χειρότερη χρονιά ήταν το 2011 με ύφεση -7,1%, έλλειμμα 9,4% επί του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 355,7 δισ. ευρώ.
Γιατί λοιπόν οι τράπεζες δείχνουν τόσο διστακτικές στην παροχή επιχειρηματικών δανείων και η έκδοση ενός δανείου απαιτεί τεράστια γραφειοκρατία και ατελείωτο αριθμό δικαιολογητικών;
Προφανώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι διατηρούνται εν ζωή ακόμη τα εκατοντάδες χιλιάδες ζόμπι εταιρειών που όχι μόνο δεν έκλεισαν στη διάρκεια της κρίσης, αλλά έχουν το θράσος οι ιδιοκτήτες τους να επανεμφανίζονται και να ζητούν και νέα δάνεια, αλλά και να τους χαριστούν τα δάνεια των προηγούμενων ετών.
Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι τράπεζες με αυτό το βουνό των κόκκινων δανείων που έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι να δημιουργηθεί η bad bank περνούν από κόσκινο κάθε αίτημα, και βεβαίως έχει παρέλθει η εποχή των κολλητών και των διαπλεκόμενων.
Η ευθύνη των τραπεζών είναι μεγάλη, και επιτέλους πρέπει να τραβήξουν την πρίζα σε όσους έμαθαν σ’ αυτή τη χώρα να μην πληρώνουν τους φόρους τους και να κοροϊδεύουν εξαπατώντας τους εργαζομένους και την κοινωνία.
Πάμε τώρα στον άμεσα θιγόμενο από την πανδημία και το τραπεζικό μπλοκ, τον    τουριστικό κλάδο, που κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά ίσως να αποδειχθούν μάταιες. Οπως φαίνεται όλοι “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο”. Οι ξενοδόχοι ακούν με μεγάλη επιφύλαξη τα σχέδια του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης αλλά και τις διεθνείς οδηγίες και δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα ξενοδοχεία τους. Οι αιτίες είναι κυρίως δυο:
Πρώτον, ότι δεν έχουν καμία εγγύηση για το τι θα συμβεί αν κάποιος τουρίστας ή κάποιος εργαζόμενος στο ξενοδοχείο αρρωστήσει από κορονοϊό και τους κάνει αγωγή. Το κόστος μιας τέτοιας περίπτωσης, που δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου απίθανη, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Η δεύτερη αιτία είναι πως θεωρούν αμφίβολο ότι ακόμη και αν ανοίξουν θα έχουν αρκετούς τουρίστες. Οποιαδήποτε από τις δυο αιτίες αρκεί για να μην ανοίξει ένα ξενοδοχείο.
Αναλυτικότερα, οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι επειδή ο κορονοϊός θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες force majeur, οι ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει και τους κάνει αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση. Χωρίς αυτή την ασφάλιση, το ξενοδοχείο δεν ανοίγει διότι αντιμετωπίζει έναν οικονομικό κίνδυνο ανυπολόγιστου μεγέθους. Εναλλακτικά λοιπόν οι ξενοδόχοι λένε ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν είναι να υπογράφει ο τουρίστας ένα συμβόλαιο, ότι αν αρρωστήσει από κορονοϊό δεν θα διεκδικήσει αποζημίωση από το ξενοδοχείο. Το ίδιο θα πρέπει να υπογράφουν και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Το ερώτημα είναι αν κάποιο τέτοιο χαρτί στέκει νομικά και αν θα γίνεται δεκτό από τα δικαστήρια, τα ελληνικά και τα ξένα.
Υπάρχουν και άλλες πηγές ανησυχίας των ξενοδόχων στους τουριστικούς προορισμούς. Το πόσοι τουρίστες θα έρθουν τελικά και τι πληρότητες θα πετύχουν στα ξενοδοχεία τους. Αν η πληρότητα ενός τέτοιου ξενοδοχείου είναι χαμηλή, το ξενοδοχείο χάνει λεφτά λειτουργώντας, και ο τραπεζικός δανεισμός σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατος. Kαι υπάρχει και η γενικευμένη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, οι οποίοι σκέφτονται ότι από τη μία μεριά θέλουν τους τουρίστες για τα έσοδα, από την άλλη φοβούνται πρώτον ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα από τα έξοδα και δεύτερον ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων - και αυτό είναι κάτι που φυσικά τους προβληματίζει πάρα πολύ. Προς το παρόν γίνονται συζητήσεις σε κοινότικό επίπεδο, αλλά οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών είναι διχασμένοι σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Και αυτό είναι κάτι που ασφαλώς επηρεάζει και τις αποφάσεις των ξενοδόχων.
Με αυτά τα δεδομένα, τόσο στη νησιώτικη όσο και στην υπόλοιπη χώρα επικρατεί τεράστιος προβληματισμός αν πρέπει να ανοίξουν οι μεγάλες τουριστικές μονάδες, και οι προβλέψεις, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είναι πως το 50% θα παραμείνει κλειστό. Ας ελπίσουμε πως το κακό σενάριο θα διαψευστεί καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές.


NEWSLETTER