Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 11:47

Εχουμε «κανόνι» και ψάχνουμε για  …λιανοτούφεκα;

Γράφτηκε από τον
Εχουμε «κανόνι» και ψάχνουμε για  …λιανοτούφεκα;

Κατανοώ απολύτως την εργώδη προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο να αχρηστεύει την παράνομη συμφωνία του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό ενός τμήματος της Λιβύης, τον αλ Σάρατζ.

Αλλά φοβάμαι κ. Πρόεδρε ότι κινείσθε, συνολικώς ως κυβέρνηση, σε λάθος κατεύθυνση. Εχετε στη διάθεσή σας ένα ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς και προσπαθείτε εναγωνίως να βρείτε συμμαχικά λιανοτούφεκα, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Καμία πρόθεση δεν έχω να υποτιμήσω τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Θα είχε πολύ μεγάλη σημασία και θα παρήγαγε σοβαρά νομικά αποτελέσματα αν απέναντί μας είχαμε μια… κανονική χώρα, που θέλει να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία του Ερντογάν. Και είδατε ποια ήταν η άμεση αντίδρασή της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ως «ανύπαρκτη».
Ο διεθνολόγος κ. Κ. Φίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, έδωσε μια εικόνα του τι θα ήταν το μέγιστο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας: «Δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει αυτές τις δύο συμφωνίες και ενδεχομένως να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη ότι η συμφωνία της με τη Λιβύη είναι μια κανονική συμφωνία και υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, τότε, φαντάζομαι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα οι δύο συμφωνίες αυτές να τεθούν υπόψη του Δικαστηρίου της Χάγης και αυτό να κρίνει ποια είναι νόμιμη».
Αν και εσείς «φαντάζεσθε» το ίδιο κ. Πρόεδρε, σε λάθος δρόμο πορεύεσθε. Η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχθεί μια προσφυγή στη Χάγη, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από το Διεθνές Δικαστήριο αν δεν είναι συναινετική. Την απάντηση την έδωσε ήδη. Δεν λαμβάνει καν υπόψη της αυτή τη συμφωνία.
Ας αποδεχθούμε αυτό που επιτύχατε, απλώς ως μια κίνηση τακτικής. Αλλά προέχει η στρατηγική επιλογή, η μόνη που μπορεί να παράξει πρακτικό αποτέλεσμα ικανό να επιβληθεί στην Αγκυρα. Επιμένω: Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 χωρών να καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ της σε όλη τη Μεσόγειο. Οχι η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος. Αυτό επιδιώξτε, πάση δυνάμει.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER