Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 10:20

Ποιος θα πει την αλήθεια στους πολίτες;

Γράφτηκε από τον
Ποιος θα πει την αλήθεια στους πολίτες;

 


Την γνώμη μου για τις «συνεντεύξεις-ποταμός» του εκάστοτε πρωθυπουργού, στα πλαίσια της ΔΕΘ, την έχω εκφράσει εδώ και δεκαετίες. Και δεν χρειάζεται παρά να συγκρίνει κανείς αυτές τις παρωδίες συνεντεύξεων, που φτάνουν συνήθως σε διάρκεια ακόμη και τις τρεις ώρες, με ό,τι συμβαίνει διεθνώς.

Αν βρείτε πουθενά αλλού, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική χώρα, ιδίως ευρωπαϊκή, κάτι ανάλογο, να μου γράψετε.
Το αποτέλεσμα αυτής της χαοτικής λειτουργίας είναι πάντοτε το ίδιο. Δεν μαθαίνουμε ποτέ τίποτε περισσότερο από εκείνα τα οποία ο κάθε πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει να μας πει. Διότι μεταξύ των ελαχίστων ευστόχων ερωτήσεων και της πλημμυρίδας των ασχέτων (στις οποίες καταφεύγουν συνήθως οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που διάκεινται φιλικώς προς την εκάστοτε κυβέρνηση)… χάνεται η μπάλα.
Το ίδιο συνέβη και εφέτος. Χάθηκε η μπάλα. Δεν πήραμε μια πειστική, καθαρή, έντιμη απάντηση στο θέμα που έπρεπε να κυριαρχεί: Τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, στην μυστική τριμερή Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας; Πώς συνδέεται αυτή η ακυρωθείσα -αλλά και αποκαλυφθείσα- από την Αγκυρα συμφωνία, με τις πρωτοβουλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ; Με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά αρνούνται κατηγορηματικώς όλοι οι άλλοι, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων;
Και το κυριότερο: Αν όσα συμφωνήθηκαν είτε περιλαμβάνονται σε «γραπτή συμφωνία» είτε σε… «γραπτή αποτύπωση προφορικής», είτε σε «κείμενο κατανοήσεως», είναι «για το καλό μας», αν είναι «καλά και συμφέροντα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, τότε ποιος λόγος να παραμένει μυστική; Ποιος ο λόγος να μην ενημερώνονται οι πολίτες, που καλούνται να επωμισθούν νέα βάρη, με το κόστος των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά ακόμη και με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας των παιδιών τους;
Μυστική διπλωματία υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε. Ενίοτε δε, συμβαίνει να είναι και αποτελεσματικότερη της ανοικτής. Ο λόγος λοιπόν δεν είναι γιατί προσήλθαμε σε αυτή την τριμερή μυστική συνάντηση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά γιατί δεν λέγεται η αλήθεια, από την στιγμή που αποκαλύφθηκε αυτή η ναυαγήσασα, λόγω τουρκικής τορπίλης, γερμανική πρωτοβουλία.
Μας ζητάτε, κ. Πρόεδρε, να πληρώσουμε έναν νέο λογαριασμό. Δικαιούμεθα λοιπόν να γνωρίζουμε τι περιέχει το «μενού». Κυρίως αν άλλαξε η εθνική γραμμή ότι δεν υπάρχουν άλλα «διμερή» θέματα με την Τουρκία, πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER