Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 18:47

Ο κορονοϊός “χαντακώνει” την οικονομία

Ο κορονοϊός “χαντακώνει” την οικονομία

Της Γεωργίας Ρήγα*

Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε η πανδημία του COVID-19 για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Τα χρηματικά ποσά εντός και εκτός Ελλάδας, είχαν “πάρει τον κατήφορο”, αφού η οικονομία “έχει δεχθεί επιθέσεις” από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, κάτι το οποίο έχει αφήσει τα στίγματα του εδώ και χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά έρχεται το κύμα του κορονοϊού, και χτυπάει την ελληνική οικονομία.
Όσες από τις επιχειρήσεις δεν είχαν take away ή Delivery διαλύθηκαν ολοσχερώς, αφού το κράτος το μόνο που παρείχε στους καταστηματάρχες που τέθηκαν σε αναστολή, ήταν ένα επίδομα των 800€. Αυτό το επίδομα, δεν επαρκεί για να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του πολίτη, αλλά και όσων ανθρώπων, πρέπει να συντηρήσουν τις οικογένειες τους και να φέρουν τις υποχρεώσεις τους εις πέρας.
Ζοφερές είναι οι μέρες στην Ελλάδα, διότι οι επιχειρηματίες περιόρισαν για άλλη μια φορά τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία, αντί να μειώνεται, να αυξάνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ο τζίρος και η ρευστότητα, μειώθηκαν σε τρομακτικό ποσό, αφού πολλά μαγαζιά έβαλαν λουκέτο. Όλο αυτό, δημιούργησε έναν παραπάνω φόβο. Η οικονομική κατάσταση να κινδυνεύει, και για να ξεπεραστεί αυτό θα χρειαστεί, κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το έλλειμμα είναι αρκετά μεγάλο, όχι μόνο για το έτος του 2020, αλλά και για τον καινούριο χρόνο. Κανένας που βρίσκεται στην έδρα των ανωτέρων, δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα, και ο κόσμος θα επιστρέψει στους παλιούς ρυθμούς ζωής του.
Η επαναφορά των εσόδων, θα αργοπορήσει πολύ να επανέλθει στα κανονικά της στάδια, διότι κάθε πληγή χρειάζεται την ανάλογη θεραπεία, ώστε να αντιμετωπιστεί.
Επιπλέον οι τουρίστες ήταν ένας τρόπος για να ενισχυθούν τα οικονομικά της χώρας. Οι τουρίστες, που κάθε χρόνο επισκέπτονταν τις ομορφιές που διαθέτει η χώρα μας, αποτελούσαν μια είδους “ανάσα”, για τα βάρη που ταλανίζουν χρόνια τώρα την πατρίδα μας. Όμως, η οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αλλά και η χρεοκοπία έπεσαν σαν “βόμβα”.
Τέλος, κάθε ηγέτης της πολιτικής, πρέπει να είναι προνοητικός στο έπακρο, και να κοιτάει μελλοντικά τα αποτελέσματα αυτής της δυσβάσταχτης κατάστασης. Ακόμα, να εξετάζει κάθε είδους μέτρο, με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση προς τον πολίτη ,επειδή όλα αυτά ταλαιπωρούν και την ευρύτερη κοινωνία.

* Η Γεωργία Ρήγα είναι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας