Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 17:46

Το μοντέλο των δύο δημάρχων: Μια διοικητικά σύγχρονη Δημοτική Αρχή για την Καλαμάτα του 2023

Γράφτηκε από την
Το μοντέλο των δύο δημάρχων: Μια διοικητικά σύγχρονη Δημοτική Αρχή για την Καλαμάτα του 2023

Του Παναγιώτη Θ. Χειλά, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας

Στη γλώσσα της επιχειρηματικής στρατηγικής υπάρχει ο όρος: “Εξαγορές & Συγχωνεύσεις”. Εδώ θα αναφερθώ στην αξία των συγχωνεύσεων και πως η αξία αυτή δύναται να μεταφερθεί στην πολιτική σκηνή της αυτοδιοίκησης για τα χρόνια που έρχονται. Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, διεθνώς, έχει παρατηρηθεί ότι όταν δύο σχεδόν ισοδύναμες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου συγχωνεύονται για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, δεν εξαγοράζει η μία την άλλη ως συνήθως. Αντιθέτως, δημιουργείται ένα μεταβατικό ή μόνιμο σύστημα διπλής διοίκησης. Δημιουργείται το επονομαζόμενο μοντέλο Co-CEO. Αντί για έναν επικεφαλής, υπάρχουν δύο επικεφαλής, ισοδύναμοι σε ρόλο 360, αλλά δεν κάνουν τα ίδια πράγματα, ταυτόχρονα.

Βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά εργάζονται σε διαφορετικό χρόνο.

Ο ένας εργάζεται για το παρόν (καθημερινότητα, τουριστική ανάπτυξη, εκπαίδευση, αγροδιατροφικός τομέας, πολιτισμός, αθλητισμός, κλπ.) και άλλος για το μέλλον (ωρίμανση μελετών, πολεοδόμηση, άντληση κοινοτικών κονδυλίων, φάκελοι προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διεύρυνση τεχνικού προγράμματος, κλπ.), και οι ρόλοι τους είναι αυστηρά διακριτοί και διαφορετικοί. Μπορείτε να φανταστείτε ότι κινούνται στον ίδιο άξονα (χρόνος), αλλά βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία. Οι πολιτικοί στόχοι τους, ωστόσο, το πολιτικό τους όραμα και η πολιτική τους κατεύθυνση παραμένουν στον ίδιο άξονα, και αυτό είναι που δίνει αξία στο μοντέλο αυτό.

Τα πλεονεκτήματα είναι εξαιρετικά
Α. επάρκεια διευρυμένης ομάδας διοίκησης,
Β. δημοκρατικότητα αποφάσεων μέσω πολλαπλής οπτικής,
Γ. επαρκείς εφεδρείες σε πρόσωπα και ικανότητες,
Δ. δυνατότητα ετήσιας εναλλαγής μεταξύ τους,
Ε. πρόοδος - πραγματική πρόοδος σε όλους τους τομείς,
ΣΤ. εξειδίκευση ομάδων εργασίας ανά τμήμα, κλπ.

Σημασία έχει ότι κάτι αντίστοιχο θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί και για τις πολιτικές παρατάξεις ίδιων, ή σχεδόν ίδιων, πολιτικών πεποιθήσεων. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας του 2023 θα καλεστεί να υιοθετήσει σύγχρονα διεθνή πρότυπα διοίκησης στα πλαίσια των σύγχρονων διεθνών εξελίξεων. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας μεγάλος δήμος και εξαιρετικά απαιτητικός στην διοίκησή του και ως εκ τούτου χρειάζεται δύο ακαδημαϊκά άρτιους και επαγγελματικά καταρτισμένους Δημάρχους, ταυτόχρονα, όχι μισό δήμαρχο με μειωμένα προσόντα και αναποτελεσματικό. Και κυρίως, ο δήμος Καλαμάτας χρειάζεται μια πολύ ικανή ομάδα ανθρώπων για να στηρίξει την παραγωγή και την υλοποίηση του οράματος και του έργου αυτών των δύο προοδευτικών δημάρχων. Προοδευτικός λέγεσαι όταν δε βαδίζεις, δε συμβιβάζεσαι, δεν προτείνεις και δεν υιοθετείς την πολιτικά πεπατημένη οδό. Προοδευτικός δε σημαίνει ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Προοδευτικός σημαίνει κυρίως ικανός και ευφυής, και κυρίως πρώτος με πολιτική παρουσία «out of the box».
Η Καλαμάτα θα ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα (Κοσμόπουλος - Τζαμουράνης) να υιοθετήσει αυτό το σύγχρονο διοικητικό μοντέλο και τα αποτελέσματα αυτής της δυναμικής θα ήταν ορατά στην καθημερινότητα των δημοτών από την 1η μέρα. Οι δύο δήμαρχοι δε, οι οποίοι θα συμφωνούσαν και θα υλοποιούσαν το πρότυπο αυτό για τη διοίκηση του δήμου Καλαμάτας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έμεναν στην ιστορία της αυτοδιοίκησης ως οι Πρώτοι που πρότειναν και εφάρμοσαν το πλέον σύγχρονο διοικητικά μοντέλο του κόσμου στην τοπική αυτοδιοίκηση τον 21ο αιώνα σε εθνικό και ίσως και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα τους αντιλαμβάνονταν ως προοδευτικούς, όχι μόνο οι σύγχρονοί τους, αλλά και όλες οι επόμενες γενιές. Σημασία δεν έχει η σειρά στα ονόματα, στις ομιλίες, στις συγκεντρώσεις, στις αφίσες και στα φυλλάδια. Σημασία έχει ποιοι καταγράφονται ως Πρώτοι στην Ιστορία. Και όπως είπε και ο Γάλλος ηγέτης Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821), η ιστορία γράφεται από τους νικητές. “Ικτίνος και Καλλικράτης”, λέει η ιστορία σήμερα, και κανείς δεν απορεί γιατί ο Ικτίνος αναφέρεται πρώτος και ο Καλλικράτης δεύτερος, διότι αναφέρονται ως μια αξία, ως αρχιτέκτονες πρότυπα με διαστολή και ανθεκτικότητα στον χρόνο. Πολιτισμική αξία, πανανθρώπινη.


NEWSLETTER