Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 23:27

Ξεκάθαρα και χωρίς… αστερίσκους

Γράφτηκε από τον

 

 

Στο κείμενό μου που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης, ζητούσα από την κυβέρνηση να αποσύρει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι παρενέργειες του οποίου, έστω «ελάχιστες» και στατιστικώς «ασήμαντες», αλλά πάντως θανατηφόρες, έχουν οδηγήσει αρκετούς στην αποφυγή του εμβολιασμού τους. Διότι καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι ούτε «ελάχιστη» ούτε «ασήμαντη». Θυμίζω τον επίλογο του κειμένου:

«Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Αλλά κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να φοβάται. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία, είναι να άρει την αιτία του φόβου. Εντάξει, το ότι τα πληρώσαμε στην AstraZeneca, δεν μας υποχρεώνει και να τα καταναλώσουμε όλα. Βγείτε και πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν κινδυνεύουν. Ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, τέλος. Το καταστρέφουμε, το χαρίζουμε σε άλλους, το επιστρέφουμε. Η οικονομική ζημιά είναι μηδαμινή μπροστά στους κινδύνους που δημιουργούνται από την άρνηση εμβολιασμού που προκαλεί είτε σε φοβισμένους υπερήλικες είτε σε νεότερους το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Η εξέλιξη με δικαίωσε. Αλλά έμεινε ανοικτό ένα… παραθυράκι, προφανώς για… να μην πάνε χαμένα όλα τα αποθέματα. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την επιτροπή εμβολιασμών ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παύει να χορηγείται στους κάτω των 60 ετών. Κάτι που κάνει την απόφαση κολοβή, διότι παραγνωρίζει ένα χειροπιαστό στοιχείο. Το γεγονός δηλαδή ότι η μεγαλύτερη απροθυμία εμβολιασμού και οι περισσότερες ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού καταγράφονται ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες. Στους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που έχουν περάσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ακριβώς δηλαδή σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Καλά θα κάνουν τόσο οι επιστήμονες της επιτροπής όσο και η κυβέρνηση -πρωτίστως αυτή- να αξιολογήσουν εκ νέου τις ιεραρχήσεις τους. Μπροστά στη συνολική οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει και στη χώρα μας, όπως σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πανδημία, η επιμέρους ζημιά από την απόσυρση μιας παρτίδας εμβολίων είναι αμελητέα. Ενώ η επανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες έναντι των εμβολιασμών είναι ένα «μέγεθος» που μπορεί να μην καταγράφεται στατιστικώς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Να λείπουν λοιπόν τα παραθυράκια και οι αστερίσκοι. Ξεκάθαρα και απλά. Το συγκεκριμένο εμβόλιο να παύσει να είναι απειλή. Για κανέναν. Ό,τι χάσαμε, χάσαμε. Όχι άλλους «στατιστικώς ασήμαντους» θανάτους. Κάλλιο χαμένα χρήματα παρά αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr