Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 19:44

Αλλάξτε το επιτέλους

Αλλάξτε το επιτέλους

 


Έλεγα, στο προηγούμενο σημείωμα, ότι ο ψυχρός δολοφόνος της Καρολάιν «εκεί κοντά στα πενήντα του, ίσως είναι πάλι ελεύθερος να απολαύσει, σε πλήρη ωριμότητα, την υπόλοιπη ζωή του».

Μετά βγήκαν πλέον ειδήμονες εμού στην ανάλυση των ποινών, βάσει του ποινικού κώδικα, και έκαναν μια λεπτομερέστερη «χαρτογράφηση» περί του τι μέλλει γενέσθαι. Ενημερώνοντάς μας για το ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει περισσότερο από δεκαέξι χρόνια στη φυλακή. Και αυτό, εφόσον εξαντληθούν όλα τα όρια αυστηρότητας της νομοθεσίας και του σωφρονιστικού συστήματος. Δηλαδή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, στα 48 του χρόνια θα είναι πάλι ελεύθερος. Αν και το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό ακόμη πιο νωρίς.
Δείτε τώρα μια άλλη περίπτωση. Τον αποτρόπαιο, στην αγριότητά του, βιασμό της καθαρίστριας, στα Πετράλωνα. Αντιγράφω από την σχετική ειδησεογραφία: «Αλλοδαπός, 35 ετών, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης του βιασμού 50χρονης καθαρίστριας, σε διαμέρισμα στα Κάτω Πετράλωνα, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται από την ΕΛΑΣ. Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε φυλακιστεί το 2015, για βιασμό, και αποφυλακίστηκε το 2020».
Πρόκειται λοιπόν για… καθ’ έξιν βιαστή. Ο οποίος, αφού καταρράκωσε διά βίου την ψυχή μιας άλλης γυναίκας, την οποία κακοποίησε το 2015, «πλήρωσε» για το έγκλημά του αυτό με μόλις πέντε χρόνια φυλακή. Ενώ εκείνο το πρώτο θύμα του θα βλέπει ισοβίως εφιάλτες, θα έχει τεράστια ψυχολογικά προβλήματα, όπως ασφαλώς και το πιο πρόσφατο.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Δικαίου, κ. Παρασκευόπουλος, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει κάποια μέσα ενημέρωσης που συνέδεσαν αυτή την αποφυλάκιση με το νόμο που είχε καταρτίσει ο ίδιος, ως «φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας». Χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το ότι η αποφυλάκιση του βιαστή έγινε το 2020, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Λέτε τα θύματα των δολοφόνων ή των βιαστών να νοιάζονται για το αν το αποφυλακιστήριο του ενός ή του άλλου έχει πότε ροζ και πότε γαλάζια απόχρωση στο υπόβαθρό του; Ή περιμένουν να υπάρξει πραγματική απονομή δικαιοσύνης;
Θα επιμείνω μονοτόνως και με την «ευκαιρία» των Πετραλώνων: Αλλάξτε τους κανόνες απονομής της δικαιοσύνης. Δώστε μεγαλύτερη αξία στην ζωή αλλά και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ιδίως της ευάλωτης γυναίκας, μάνας, κόρης, αδελφής, από όση στα «δικαιώματα» κάθε δολοφόνου, κάθε βιαστή, κάθε ναρκέμπορου.

giorgis@massavetas.gr