Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 22:21

Παραμύθια της μακρινής Ανατολής

Γράφτηκε από τον
Παραμύθια της μακρινής Ανατολής

 

Μια φορά και έναν καιρό, εκεί στη μακρινή Ανατολή ήταν ένα μικρό βασίλειο.

Τόσο μικρό που οι κάτοικοί του δεν έφταναν καν το εκατομμύριο. Μόλις επτακόσιες εξήντα χιλιάδες ψυχές. Όταν έπεσε η πανδημία πάνω στη γη, το μικρό αυτό ορεινό κράτος, που το όνομά του ήταν Μπουτάν, είχε την ατυχία να βρίσκεται δίπλα σε μια τεράστια χώρα, την Ινδία, όπου ο ιός θέριζε τους ανθρώπους και όπου “γεννήθηκε” η μετάλλαξη “Δέλτα”, η πιο επικίνδυνη από όλες. Αλλά παρά την ατυχία αυτή, τα κατάφερε τελικώς να έχει έναν μόνο νεκρό, έναν 34χρονο που είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα, από νεφροπάθεια έως μια νόσο του ήπατος.

Τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, όπου η χώρα η δική μας έχει περίπου δεκαπενταπλάσιο πληθυσμό από το Μπουτάν, θα έπρεπε, αν είχαμε ακολουθήσει την ίδια πολιτική με το μικρό αυτό κράτος, να έχουμε μόλις δεκαπέντε νεκρούς από την πανδημία. Αντί αυτού, μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ξεπέρασε τις δεκαπέντε χιλιάδες.

Πώς έγινε όμως αυτό το θαύμα; Πού οφείλεται; Μάλλον στο γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας μπορεί να είναι κατ’ όνομα Μπουτανάδες, αλλά κάθε άλλο παρά είναι και ...μπουνταλάδες που το παίζουν πολύ ξύπνιοι και ψαγμένοι και προωθημένοι ...αυτόχθονες, είδη δηλαδή που ευδοκιμούν στο δικό μας κοινωνικό θερμοκήπιο. Διότι έσπευσαν να ακούσουν τις παροτρύνσεις της κυβέρνησής τους και μέσα σε 16 μόλις ημέρες εμβολιάσθηκε σχεδόν το 93% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Εδώ στις κατ’ εξοχήν ευάλωτες ηλικίες άνω των 59 ετών, ένας στους πέντε συμπατριώτες μας είτε αρνείται, είτε φοβάται ακόμη να εμβολιασθεί. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα στην τελευταία ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών, όπου ανεμβολίαστος είναι ένας στους τέσσερις πολίτες. Η δε επικίνδυνη αυτή πραγματικότητα δεν άλλαξε σε κάτι, παρά την αλλαγή υπουργών και υφυπουργών στους τομείς της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Διότι άλλαξαν τα πρόσωπα, αλλά δεν είδαμε κάποιο νέο πνεύμα πιο αποτελεσματικής πειθούς ή ενός καλύτερου και αποδοτικότερου πλέγματος κινήτρων και αντικινήτρων.

Συνεχίζουμε να κινούμαστε με ρυθμό περίπου χιλίων θανάτων από τον ιό ανά μήνα. Να είμαστε στην ουρά των ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ποσοστό εμβολιασμένων. Στην 21η θέση ανάμεσα σε 30, με κίνδυνο να δούμε και τα χειρότερα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER