Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 19:54

Νέες μεταλλάξεις: Πρωταθλήτρια ευθυνών η Δύση

Γράφτηκε από την
Νέες μεταλλάξεις: Πρωταθλήτρια ευθυνών η Δύση

 

Του Δημήτρη Σωφρονά *

“Οσο περισσότερο ο ιός συνεχίζει να υφίσταται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να είναι πιο επιθετικές ή πιο μεταδοτικές”. Αυτά είχε δηλώσει στις αρχές του 2021 η σύμβουλος κατά της φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Αννα Μάριοτ.

Το νέο στέλεχος του covid Β1.1.529 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής και που ακούει στο όνομα “Ομικρον” έχει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των 32 μεταλλάξεων, διπλάσιο της Δέλτα, με υψηλότερη μεταδοτικότητα από άλλες παραλλαγές και με ανοσολογική διαφυγή και γι΄ αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Είναι δε ακόμα ζητούμενο το πόσο ανθεκτικό είναι στα υπάρχοντα εμβόλια. Η νέα παραλλαγή, μετά από την παραλλαγή Δέλτα που σαρώνει την Υφήλιο, έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει εάν η Ανθρωπότητα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εκεί όπου συγκλίνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η κοινή λογική είναι ότι δεν πρόκειται να απεγκλωβιστούμε από την πανδημία εάν δεν καταφέρουμε παγκόσμια να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό όταν οι φτωχές χώρες έχουν εντελώς χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αντίθεση με τις πλούσιες;

Σήμερα Αμερική, Ευρώπη και Ωκεανία έχουν ποσοστά εμβολιασμού άνω του 50% , η Ασία άνω του 45% ενώ η Αφρική κάτω του 10% όταν πολλές χώρες της έχουν μονοψήφια ποσοστά και κάποιες πλησιάζουν το μηδέν. Η ανισότητα κατανομής των εμβολίων έχει να κάνει κυρίως με την απροθυμία των πλούσιων κρατών να διαμοιράσουν τα εμβόλια με αναλογικό τρόπο στις φτωχές χώρες καθώς και στη μη κατάργηση της πατέντας της παραγωγής τους από αυτά. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων ζουν σε χώρες με κάτω από 5% εμβολιασμένους, οι περισσότερες των οποίων στην Αφρική. Επίσης άλλο ένα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε χώρες από 5- 25% εμβολιασμένους. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στη “γειτονιά” μας όπως η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η “σπατάλη” των εμβολίων σε τρίτες δόσεις και η άρνηση απελευθέρωσης από τις πατέντες θα συντηρεί εις το διηνεκές την πανδημία. “Την ώρα που ορισμένες πλουσιότερες χώρες αποθηκεύουν εμβόλια χλευάζουν την ανάγκη για δίκαιη κατανομή τους” αναφέρει η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική. Είναι λογικό η μήτρα των μεταλλάξεων να εξακολουθεί να υπάρχει στις ανεμβολίαστες χώρες και ο εφιάλτης να συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετάλλαξη Δελτα που εμφανίστηκε στην Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και που σήμερα καλπάζει.

Οι λαοί, αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις του Δυτικού Κόσμου, όπως για την κλιματική κρίση έτσι και για την πανδημία θα πρέπει να ενεργήσουν πριν να είναι πολύ αργά (άλλωστε και οι δύο μορφές κρίσεων συνδέονται).

Οι λαοί μέσω των κινημάτων τους και της ορθοκρισίας επιλογής των κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις μέσω της εγκατάλειψης της λογικής της πολιτικής επιβίωσης ηγετών τους και κυρίως της εγκατάλειψης της λογικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών. Η εγκατάλειψη βέβαια αυτών των λογικών περνάει μέσα από την απόρριψη του Νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οικονομία το οποίο έχει απογειώσει τα κέρδη των ισχυρών και την πολιτική επιρροή τους στα κράτη.

Η πανδημία δεν θα τελειώσει εάν δεν τελειώσει σε όλο τον κόσμο. Και δεν θα τελειώσει χωρίς την αλληλεγγύη της Δύσης στις φτωχές χώρες.

 

* Ο Δημήτρης Σωφρονάς είναι μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και Εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


NEWSLETTER