Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 23:10

Δημοτικό Κοινωνικό φροντιστήριο και δράσεις υποστήριξης μαθητών / φοιτητών του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Κοινωνικό φροντιστήριο και δράσεις υποστήριξης μαθητών / φοιτητών του Δήμου Μεσσήνης

Γράφει ο Γιώργος Σπυρόπουλος,
εκ μέρους της ομάδας «Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)»

Η ανάγκη κοινωνικής στήριξης στα νοικοκυριά, που δεν έχουν τα μέσα να ανταπεξέλθουν στην εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδιών τους, μαθητών & φοιτητών, είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ! Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το ολοφάνερο, το προφανές, ότι δηλαδή στην εποχή που ζούμε, της οικονομικής - κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης, το ποσοστό των οικογενειών που δυσκολεύονται να «τα βγάλουν πέρα» αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Αυτή η παρατεταμένη, δυσχερής, καθημερινή κατάσταση οδηγεί στην ανέχεια και στην αβεβαιότητα, σε τέτοιο βαθμό που, πλέον, και η, απαραίτητη και αυτονόητη σε προηγούμενες εποχές, εκπαιδευτική – φροντιστηριακή, ενισχυτική καλύτερα, υποστήριξη των μαθητών μας, θεωρείται «πολυτέλεια» για πολλές οικογένειες. Το κύριο βάρος δίνεται, συνήθως, στην προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια (λες και οι υπόλοιπες μπορούν να «περιμένουν»).
Το αν αυτή η νοοτροπία, που έχει για δεκαετίες εμπεδωθεί στη συνείδησή μας και έχει γίνει μέρος του DNA μας δυστυχώς, είναι ορθή, ότι δηλαδή το σχολείο δεν αρκεί και απαιτείται μία επιπλέον ενισχυτική, εξωσχολική υποστήριξη για την επιτυχία στις εξετάσεις, είναι ένα θέμα που χωράει πολύ συζήτηση και σίγουρα δεν είναι του παρόντος. Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, αυτή την αναγκαιότητα από την μία και την δυσκολία ικανοποίησής της από πολλά νοικοκυριά από την άλλη, θεωρούμε πως πρέπει να πάρουμε θέση έμπρακτα και να ζητήσουμε τη δραστηριοποίηση του Δήμου, ώστε να βρεθούν ποιοτικές λύσεις, λύσεις ουσίας και όχι απλά ευχολόγια που θα μείνουν στα χαρτιά, ή μόνο στις φωτογραφίες έργων, στις οποίες και αρέσκεται ο Δήμαρχος.
Προτείνουμε, τη σύσταση δημοτικού φορέα, με αντικείμενο την παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης των νέων μας, μαθητών και φοιτητών του Δήμου μας. Ο Δήμος, λοιπόν, να καλέσει, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, όσους καθηγητές και δασκάλους έχουν τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, να συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα κοινωνικού φροντιστηρίου, με την οργάνωση και τις υποδομές που, ήδη, υπάρχουν, πάντα στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας.
Μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», διότι τέτοια προγράμματα υπάρχουν και υλοποιούνται, από πολλούς δήμους της χώρας μας, ακόμα και από την επίσημη Εκκλησία μας, και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια, με άριστα αποτελέσματα. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον όποιο ελεύθερο χρόνο τους, μέσα από την κοινωνική τους ευαισθησία για προσφορά και υποστήριξη μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι έχουν ανάγκη και δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι συνάδελφοι καθηγητές, που επιζητούν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη «μάχιμη σχολική εκπαιδευτική διαδικασία» όντας είτε φερέλπιδες νέοι απόφοιτοι, είτε συνταξιούχοι καθηγητές που θέλουν να επανέλθουν και να στηρίξουν με όπλο την εμπειρία τους.
Για να προλάβουμε και τους κακοπροαίρετους που θα βιαστούν να πουν ότι κινούμαστε εναντίον των συμφερόντων των οργανωμένων φροντιστηρίων της πόλης, λέμε «ουδέν ψευδέστερον» επ’ αυτού! Απευθυνόμαστε σε άλλες κοινωνικά κατηγορίες, που δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα, ενώ την ίδια στιγμή προτείνουμε και οι ίδιοι οι φροντιστές να αγκαλιάσουν αυτό το θεσμό, εθελοντικά πάντα και καλοπροαίρετα, αφού έτσι θα αποδείξουν τόσο την κοινωνική τους ευαισθησία, όσο και την εταιρική τους ευθύνη στον τόπο τους, για τους συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες φτώχιας ή φτωχοποίησης.
Τα μαθήματα θα γίνονται το απόγευμα στα σχολικά κτήρια, που ούτως ή άλλως παραμένουν κλειστά (αφού όλα τα σχολεία του Δήμου μας είναι ημερήσια), με πλήρη εξοπλισμό και υποστήριξη, πάντα με την ευθύνη, την οργάνωση και τη διαχείριση - διοίκηση του Δήμου μας. Κοινωνική πολιτική και υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια! Οι συνθήκες πρέπει να είναι άριστες υλικοτεχνικά, ώστε αυτό να αποτελέσει προωθητικό στοιχείο για την εθελοντική συμμετοχή καθηγητών και μαθητών – φοιτητών στο όλο εγχείρημα.
Στόχος, λοιπόν, είναι κάθε σχολική μονάδα να λειτουργεί υποστηρικτικά και το απόγευμα. Ένα κενό που πρέπει να καλύψει κάποτε το ίδιο το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας, ας προσπαθήσουμε να το καλύψουμε εμείς μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας τέλος σε μια υπαρκτή και ανώφελη μεμψιμοιρία.
Σε πρώτη φάση, άμεσα μάλιστα, για την τρέχουσα σχολική περίοδο, θα προτείναμε το εγχείρημα να ξεκινήσει, λόγω και των όσων αναφέραμε παραπάνω, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τους υποψήφιους δηλαδή των Πανελλαδικών Εισαγωγικών Εξετάσεων. Προφανώς, όπως άλλωστε γίνεται σε όλους τους Δήμους που τρέχουν τέτοια προγράμματα, η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με κοινωνικά, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Παραμένει στην ευχέρεια του εκάστοτε Δήμου να θέσει εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν την όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης του θεσμού από όπου και αν προέρχονται.
Η επέκταση του προγράμματος θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο φοιτητών, κατά την περίοδο των διακοπών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, αλλά και σε επίπεδο υπόλοιπων τάξεων Λυκείου – Γυμνασίου, γιατί όχι και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κλείνοντας, πρέπει να στηλιτεύσουμε την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και στο θέμα της δωρεάν σίτισης των μαθητών του Δημοτικού. Μόνο η Καλαμάτα, στο νομό μας πάντα, διαθέτει μαθητές που έχουν αυτή την ανάγκη; Καμία κίνηση του δικού μας Δήμου προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση προς το Υπουργείο Παιδείας για αυτό το θέμα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER