Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 21:03

Με τον σταφιδοπαραγωγό ή με τον νεκροθάφτη; Διαλέξτε επιτέλους κ. Νίκα  στρατόπεδο!

Γράφτηκε από την
Με τον σταφιδοπαραγωγό ή με τον νεκροθάφτη; Διαλέξτε επιτέλους κ. Νίκα  στρατόπεδο!

 

Άρθρο του Θανάση Πετράκου*

Ένα μήνα μετά την τρίτη κατά σειρά δέσμευση του Υπουργού Γεωργίας κ. Λιβανού για απορρόφηση των πλεονασμάτων του 2020 της μαύρης σταφίδας δεν έχει ξεκινήσει ούτε το πρόγραμμα της απορρόφησης να εφαρμόζεται, ούτε η τιμή που δίνουν οι ιδιώτες να είναι στο 1,40 € το κιλό, όπως συναποφάσισαν μετά από πρόταση του κ. Υπουργού ο οποίος έδειξε στις 21 Δεκεμβρίου να αντιλαμβάνεται την κατάρρευση των τιμών που προκάλεσαν οι χειρισμοί του.

Δυστυχώς όμως οι δεσμεύσεις του αποδείχθηκαν κάλπικες και ψεύτικες. Ο κ. Λιβανός με την ανοχή προφανώς και την συμφωνία του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς και να καταστρέφει ένα ιστορικό προϊόν. Γι’ αυτό το λόγο και οι βουλευτές Μεσσηνίας του κυβερνώντος κόμματος κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς αναγκάστηκαν να καταθέσουν πάλι ερωτήσεις στον κ. Λιβανό και να ζητήσουν να εφαρμοστούν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι δεσμεύσεις του, να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης της λύσης και επιπλέον να υπάρξει κάλυψη του εισοδήματος του 80% περίπου των σταφιδοπαραγωγών που έχουν πουλήσει το προϊόν από 0,50 μέχρι 1,00 €, ώστε να πάρουν την διαφορά μέχρι το 1,40 € που αποφασίστηκε στην κοινή σύσκεψη.

Δυστυχώς όμως, καμία πάλι ενέργεια από το Υπουργείο με συνέπεια στις 13 Ιανουαρίου 2022 ο έγκριτος δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Agrenda” και “Agronews” και φιλικά προσκείμενος προς το κυβερνών κόμμα κ. Γιάννης Πανάγος, να γράψει: «...Για τους παρεπιδημούντες της Ιερουσαλήμ, η ιδιαίτερη σχέση του υπουργού με ιδιώτη μεταποιητή του κλάδου ήταν αυτό που εμπόδισε τις βιώσιμες λύσεις και έφερε τα σημερινά χάλια». Είναι προφανές πως ο κ. Πανάγος κατηγορεί ευθέως τον κ. Λιβανό για σχέσεις διαπλοκής με ιδιώτη μεταποιητή. Ουσιαστικά δικαιώνει και επιβεβαιώνει τα όσα έχω πει από τον Ιούνιο για τις σχέσεις του κ. Λιβανού με τον κ. Κουνινιώτη.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στο να είναι μόνιμα χαμένος ο Έλληνας σταφιδοπαραγωγός όπου μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (δάνεια, εισφορές, εφορία, αγροτικό πετρέλαιο, ακρίβεια, αγροτικό ρεύμα, εργατικά χέρια, διαμονή στη ύπαιθρο, ανασφάλεια, αποστάσεις κ.τ.λ.) προστέθηκε και το πιο σημαντικό αυτό της κατάρρευσης του εισοδήματος του χωρίς να ευθύνεται. Με ορατό πλέον το κίνδυνο να έχουμε δραστικότερη μείωση της ποσότητας σταφίδας τα επόμενα χρόνια λόγω εγκατάλειψης της.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας «κάρφωσε» τον κ. Λιβανό ο οποίος είπε στην απαντητική του επιστολή ότι υπήρχε πρόγραμμα ένταξης της σταφίδας στα σχολικά γεύματα για να υπάρξει απορρόφηση, όμως ο κ. Λιβανός δεν το ζήτησε.

Ως εκ τούτου τέρμα τα ψέματα, τα ήξεις αφίξεις και οι γενικόλογες συζητήσεις. Καθαρή θέση, καθαρές λύσεις με ειλικρίνεια απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς που κάποιοι τους διαβεβαίωναν ότι θα είναι δίπλα τους και τους καλούσαν να κλείσουν τα αυτιά σε όσους αντιπολιτεύονται τάχα την Κυβέρνηση και κινδυνολογούν.

Η καταστροφή σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αλλά  αν υπάρχει συναίσθηση και φιλότιμο  πρέπει  να παλέψουμε όλοι  μαζί  «για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται».

Κύριε Νίκα, οφείλετε επιτέλους έστω και τώρα που είναι βέβαια πολύ αργά να πάρετε θέση και να αλλάξετε στρατόπεδο. Να έρθετε με το μέρος του σταφιδοπαραγωγού και να σταματήσετε να στηρίζετε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Λιβανό που είναι οι νεκροθάφτες του σταφιδοπαραγωγού και της σταφίδας.

Οφείλουμε συνεπώς κ. Νίκα όλοι μαζί σήμερα να απαιτήσουμε επιτέλους  να δώσει λύση το Υπουργείο χθες για να μπορέσουμε τόσο να ανακουφίσουμε τους παραγωγούς αλλά και να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη εσοδεία το προϊόν δεν θα ξεκινήσει από το 1€ που επιθυμούν οι γνωστοί  - άγνωστοί που ευθύνονται για την πτώση της τιμής της σταφίδας αλλά τουλάχιστον στο €1,40/kg, παράλληλα να εγκρίνουμε την χορήγηση  συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης όταν το κεντρικό κράτος αδιαφορεί ή κωλυσιεργεί ή τους εμπαίζει.

Συγκεκριμένα πρέπει να συνταχθείτε επιτέλους κ. Περιφερειάρχη με τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών  και όχι με τα συμφέροντα των Μαρλαφέκηδων και Κουνινιώτηδων   και να διεκδικήσουμε ομόφωνα αυτά που ζητάνε οι σταφιδοπαραγωγοί  και  οι περισσότεροι βουλευτές. Όσον αφορά τον κ. Λιβανό να είστε βέβαιος ότι  θα μείνει στην ιστορία ως «ο  νεκροθάφτης της σταφίδας» και ως διαπλεκόμενος με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που διαχρονικά επιδίωξη τους είναι  να κερδοσκοπούν εις βάρος των σταφιδοπαραγωγών. Δεν το λέω πια μόνο εγώ αλλά και άνθρωποι που είναι ή πρόσκεινται   στη ΝΔ.  Για αυτό επιλέξτε κ. Νίκα έστω και τώρα . Ελάτε επιτέλους  με το σταφιδοπαραγωγό και μην συνεχίζετε να στηρίζετε   το  νεκροθάφτη  της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών.

Πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

1. Την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων  με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του

2. Να δοθεί  παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου  , ούτως ώστε να  εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να  δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος .

3. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg   ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.

4. Να εγκρίνουμε την χορήγηση  συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης αν παρά τη διεκδίκηση ο υπουργός συνεχίσει   να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς.   Με  δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία και οι 4.000  τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50  έως 1  ευρώ  η Περιφέρεια θα πρέπει  με βάση τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο  κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει να   αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά αν δεν την καλύψει το κράτος όπως έχει υποχρέωση .  Για δε τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει χωρίς εκπτώσεις να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για το 1,40 διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από τη Περιφέρεια . Εξ άλλου ο  κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και όχι με τις ΑΕ . Ιδού λοιπόν η ώρα να αποδείξει ότι αυτά που έχει  πει θα τα τηρήσει .

Το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι προφανώς περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.  Αν συνταχθείτε επιτέλους  κ. Περιφερειάρχη έστω και τώρα αποφασιστικά και με ειλικρίνεια με τους σταφιδοπαραγωγούς έχω τη γνώμη ότι δεν θα χρειαστεί  να διαθέσει η  Περιφέρεια τα 2,5  έως 3 εκατομμύρια.  Στο χέρι σας είναι αυτά τα χρήματα να τα βάλει ο  φίλος σας κ. Λιβανός.

5. Τέλος οφείλει να συμβάλει η Περιφέρεια στην απορρόφηση μέρους του αποθέματος με δική της χρηματοδότηση όπως έχει  κάνει ο Δήμος Πύλου -  Νέστορος  και  όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης . Συγκεκριμένα επιβάλλεται να  προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Μεσσηνίας, Κιάτου και Κορίνθου και την Παναιγιάλειο  για να τυποποιηθεί  σταφίδα και να μοιραστεί στα σχολεία, Νοσοκομεία, δομές ηλικιωμένων, προνοιακές δομές κ.λπ. της Περιφέρειας.

 

ΥΓ: Ο κ. Νίκας σκοπίμως κωλυσιεργεί να οριστεί η συνεδρίαση του ΠεΣυΠ την οποία έχουμε ζητήσει με υπογραφές 26 περιφερειακοί σύμβουλοι, προφασιζόμενος μία ένσταση κατά της εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία όμως Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022!!!

Κύριε Νίκα δεν έχετε δικαίωμα να καθυστερείτε την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»


NEWSLETTER