Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 22:50

Το νεφέλωμα περί εκλογών προκαλεί ήδη τεράστια ζημιά

Γράφτηκε από τον
Το νεφέλωμα περί εκλογών προκαλεί ήδη τεράστια ζημιά

Κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει προθύμως τόσο μαζί σας, κ. Πρόεδρε, όσο και με τον υπουργό σας των Οικονομικών, ότι η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη δωδεκάμηνη προεκλογική περίοδο.

Ούτε η οικονομία, ούτε η δημόσια διοίκηση, ούτε και ο κοινωνικός βίος το αντέχουν. Και όμως. Το κλίμα που διαμορφώνεται, εκεί ακριβώς οδηγεί. Σε μια παρατεταμένη διαλυτική των πάντων προεκλογική περίοδο.

Θα ήταν σαν να κοροϊδεύετε και τον εαυτό σας και τους πολίτες αν υποστηρίζατε ότι για τη δημιουργία αυτού του κλίματος φταίει μόνο η τακτική που έχει επιλέξει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Διότι πρόωρες κάλπες ζητούσε ο κ. Τσίπρας και πριν από ένα χρόνο. Άρα από την πλευρά του δεν άλλαξε κάτι. Αν πράγματι κάτι άλλαξε είναι η δική σας στάση. Διότι από την απόλυτη άρνηση και απόρριψη κάθε σκέψης για πρόωρες εκλογές, τώρα περάσαμε σε μισόλογα και αμφιθυμίες των δικών σας υπουργών, των δικών σας στελεχών. Τόσο ώστε να έχει φουντώσει η συζήτηση περί του αν υπάρχει «κρυφός σχεδιασμός» για προκήρυξη των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο και να δίνουν και να παίρνουν τα στοιχήματα και οι εικασίες για το αν πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες είναι η 25 Σεπτεμβρίου, η 2 ή η 9 Οκτωβρίου.
Αν πράγματι κλίνετε υπέρ των απόψεων εκείνων οι οποίοι εισηγούνται «εκλογές πριν περάσουμε από τα καυδιανά δίκρανα ενός δύσκολου χειμώνα, που θα διαμορφώνεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες» -όπως η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αν όχι και μια νέα επέλαση της πανδημίας- ε, τότε οφείλετε να το ξεκαθαρίσετε εδώ και τώρα. Καλύτερα μία επί τρίμηνο «παρατεταμένη» προεκλογική περίοδος παρά μία δωδεκάμηνη. Ιδίως όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, όποτε και αν γίνουν, θα ξεκινήσει αμέσως μια νέα προεκλογική περίοδος λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Με… ονειρώξεις πως τάχα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον… Βαρουφάκη ο Τσίπρας ξύνεται στην κάλπη, αν και γνωρίζει ότι στις αναγκαστικές επαναληπτικές εκλογές άλλος θα έχει την αυτοδυναμία. Από κοντά και οι «μικροί» που περιμένουν ότι η αναλογική θα τους χαρίσει έδρες. Μόνο που θα ισχύσει στην περίπτωσή τους η παροιμία «της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη».
Ώρα να ξέρουμε πού βαδίζουμε.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER