Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 12:15

Το ημερολόγιο ενός διατηρητέου-νεοκλασικού κτιρίου στην Κορώνη

Το ημερολόγιο ενός διατηρητέου-νεοκλασικού κτιρίου στην Κορώνη

Το έτος 1991 οι συνιδιοκτήτες Νικόλαος Ταρσούλης και Άννα Αξελού -Κοντομάτη, απόγονοι παλαιών επώνυμων οικογενειών της Κορώνης αποφάσισαν για να τιμήσουν τη γενέτειρά τους, που τόσο πολύ αγάπησαν, να δωρήσουν στην τότε κοινότητα Κορώνης την μοναδική διώροφη κατοικία τους που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του λιμένα στην ΝΑ γωνία της Πλατείας του Μώλου.

Σκοπός της δωρεάς, σύμφωνα με το συμβόλαιο ήταν το ισόγειο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για να στεγάσει το αρχαιολογικό και ιστορικό μουσείο (ως γνωστό τα αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα της Κορώνης είναι «ξενιτεμένα» από χρόνια σε άλλα μουσεία του νομού και άλλα βρίσκονται σε κάποιες αρχαιολογικές αποθήκες) και ο πρώτος όροφος να χρησιμεύσει ως πολιτιστικό κέντρο και γραφείο Δημάρχου.

Πρόκειται για ένα κτίριο επιβλητικό και εντυπωσιακό με υπόστεγο (καμάρες) και αψίδες από γνήσιο πωρόλιθο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα κατασκευασμένο με αριστοτεχνική τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή τότε που η Κορώνη μεσουρανούσε οικονομικά, διοικητικά και πολιτιστικά. Ίσως το κτίριο αυτό μαζί με ένα ακόμη νεοκλασικό διατηρητέο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της πλατείας (οικία Παραπονιάρη) ανάλογης κατασκευής και τεχνοτροπίας να αποτελούν τα σπουδαιότερα και ωραιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που διαθέτει η πόλη.

Δυστυχώς όμως, εδώ και 31 χρόνια δηλαδή από τότε που περιήλθε το ακίνητο στην κυριότητα της τότε κοινότητας, μετέπειτα Δήμου Κορώνης και ακολούθως του Δήμου Πύλου-Νέστορος εξαιτίας της αδιαφορίας των ιθυνόντων και των αρμοδίων φορέων, το διατηρητέο έχει αφεθεί στην τύχη του και στην φθορά του χρόνου και εμφανίζει επικίνδυνες ρηγματώσεις και σοβαρές φθορές στα στατικά και δομικά του στοιχεία. Οπότε σε λίγα χρόνια, αν συνεχιστεί η εγκατάλειψη λόγω και των ακραίων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν πλέον συχνά μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και την κατάρρευσή του.

Ενθυμούμαι χαρακτηριστικά το έντονο ενδιαφέρον και την αγωνία των δωρητών όσο ζούσαν και τις επίμονες πιέσεις τους προς κάθε αρμόδιο για την επισκευή και ανάπλαση της δωρεάς τους, που δεν ευοδώθηκαν.
Επίσης δεν είχαν θετική έκβαση και οι διαχρονικές προσπάθειες και παρεμβάσεις όλων μας και εμού προσωπικά, δηλαδή τοπικών συλλόγων και ενεργών πολιτών για την αποκατάσταση του κτιρίου με αποτέλεσμα να φθάσουμε στην σημερινή απογοητευτική κατάσταση.

Τέλος, θα ήταν ιδανική και κορυφαία για την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή της Κορώνης, αλλά και την πολιτιστική και αισθητική της εξέλιξη, αν συνδυαστεί η αποκατάσταση του ως άνω νεοκλασικού με την ανάπλαση της εκεί πλατείας του Μώλου. Ως γνωστόν, η πλατεία είναι ο μοναδικός κοινόχρηστος χώρος που προβλέπεται από το παλαιότερο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τα άλλα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια από τα οποία αρμονικά περιβάλλεται.

Προσωπικά πιστεύω στην ευαισθησία, την αποφασιστικότητα και την αγάπη του αξιότιμου Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος «τείνει ευήκοα ώτα», ότι θα αφουγκραστεί τις αγωνίες των κατοίκων και θα πράξει τα δέοντα. Άλλωστε το έχει αποδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις. Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια κανένας αρμόδιος φορέας δεν εξαιρείται. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν.

Γεώργιος Δ. Διαμαντάκης
Πρόεδρος Συλλόγου «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης»