Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 09:00

Από την Ουκρανία στην .... Καλαμάτα!

 • Η «σκιά» στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις
του Χρήστου Καπούτση

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι σαφώς διαδραστική, αφού επηρεάζει και επηρεάζεται από κρίσιμους τομείς, όπου ο στρατιωτικός τομέας είναι ένας, αλλά όχι και ο μοναδικός.
Η γεωπολιτική, η γεωοικονομία, η ενέργεια, η καταστροφική απειλή της μη αποκλειόμενης χρήσης τακτικών πυρηνικών. Και ακόμη, η διαφαινόμενη ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση. Όλα αυτά είναι παράγωγα της πολυπαραμετρικής κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, με τις χώρες του ΝΑΤΟ, να έχουν διαρκώς και μεγαλύτερη ανάμειξη στον εφοδιαστικό- εξοπλιστικό τομέα των πολεμικών επιχειρήσεων, στο πλευρό της Ουκρανίας. Η χρησιμοποίηση από την Ρωσία ιρανικών drones, ενδέχεται να συμπαρασύρει στον πόλεμο και το Ισραήλ, το οποίο καλείται να στείλει στην Ουκρανία τον διαβόητο Σιδερένιο Θόλο του, για να καταρρίπτονται τα ιρανικά drones.
O Dr. Francis Boyle, είναι ο συντάκτης του Biological Weapons Act , προειδοποιεί πως η κυβέρνηση Μπάιντεν οδηγεί τις ΗΠΑ και τον πλανήτη σε μία κρίση χειρότερη από την κρίση της Κούβας...
Ειδικότερα, στον ενεργειακό τομέα, ο πόλεμος είναι εξίσου σκληρός , αν όχι και σκληρότερος από τον στρατιωτικό.
Την δημιουργία κόμβου Ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία με τελικό προορισμό την Ευρώπη, ανακοίνωσε το Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.
Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τ. Ερντογάν είπε: «Με τον πρόεδρο Πούτιν, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία». Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε έντονη αντίδραση από τις ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, είπε ότι ως ΗΠΑ «παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία». Και παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία, να μην υποσκάπτει το πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρέχοντας διευκολύνσεις στη Μόσχα.
Όλα αυτά βέβαια σχετίζονται και με τα ελληνοτουρκικά, λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και διότι, η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσκεψη στου ΥΠ.ΕΞ. Ν. Δένδια στο Κίεβο, που είχε διπλό στόχο.
Να βεβαιώσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό στης Ουκρανίας την οποία θα ενισχύει με στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια. Και αφετέρου, να επισημάνει, ότι αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα με την Τουρκία, αφού ο Τ. Ερντογάν σχεδιάζει και απειλεί να εφαρμόσει την αναθεωρητική πολιτική, που εφάρμοσε ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία.
Η διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας, έχει προκαλέσει ένα παραληρηματικού χαρακτήρα μπαράζ δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων και καθεστωτικών ΜΜΕ.
Ο ΥΠ.ΑΜ. Χουλουσι ΑΚΑΡ επανέφερε μετ επιτάσεων το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, δηλώνοντας ότι « οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού»!
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι, μία στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Ξάνθης, χαρακτηρίζεται ως «προβοκάτσια» από τα Τουρκικά ΜΜΕ, διότι στοχεύει στον εκφοβισμό της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία χαρακτηρίζεται προκλητικά ως «τουρκική».
Η Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιτυχίες της.
Έγινε με επιτυχία (αναφέρει το Bloomberg) , η δοκιμή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου «εδάφους-εδάφους» με την ονομασία «Tayfun» στη Μαύρη Θάλασσα. Η απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (500 χλμ και άνω), όπως οι Tayfun, προσδίδει στην Τουρκία δυνατότητα να εξαπολύσει αιφνιδιαστικά πλήγματα εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, όπως σε μεγάλα αστικά κέντρα, στη βιομηχανική καρδιά της Ελλάδας, στο ναύσταθμο, σε αεροδρόμια κλπ. Ωστόσο, η πολιτική σημασία των βαλλιστικών πυραύλων, είναι ανώτερη από τη στρατιωτική τους αξία.
Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και όχι μόνο λόγω εντοπιότητας, αλλά για μάλλον σοβαρούς διπλωματικούς λόγους, την απουσία των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλου και Ισραήλ Μπένι Γκαντζ , με ευθύνη του ισραηλινού υπουργού, από τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που έναντι υπερβολικά υψηλού τιμήματος, έχει αναλάβει ο ισραηλινός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας, Elbit Systems. Όμως, αντί για Καλαμάτα, ο Μπένι Γκαντζ θα συναντηθεί, τις επόμενες μέρες, με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη, μετά από 11 χρόνια υπουργού άμυνας του Ισραήλ στην Τουρκία. Επειδή δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις από την πλευρά των ισραηλινών, η συμπεριφορά του ισραηλινού υπουργού άμυνας χαρακτηρίζεται ως «ασυνήθιστη», αν όχι και διπλωματικά επιλήψιμη. «Σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, είναι να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι για αμυντικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Πιθανόν σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ, να μην έχουν διαταραχθεί, λόγω ισχυρών αμυντικών συμφωνιών με αμοιβαίο όφελος, όμως στο πολιτικο-διπλωματικό, για το Ισραήλ, η Τουρκία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και λόγω του Ιράν, θανάσιμο αντίπαλο του Ισραήλ, αλλά και των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία. Μήπως υπάρχει κάποια ¨σκιά" στις διμερείς ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, που λέγεται Τουρκία;