Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 13:30

Για άλλον αέρα στον Τουρισμό της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Για άλλον αέρα στον Τουρισμό της Μεσσηνίας

Του Ντίνου Δ. Πλεμμένου

«Το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη» λέει ο θυμόσοφος λαός. Και όταν ο κόμπος άρχισε να πλησιάζει στο χτένι, η Εστίαση της Μεσσηνίας πήρε το όπλο της για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του συστήματος, στο οποίο και η ίδια έχει συμμετοχή.

Το 1ο Messinia Forum ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή στην τουριστική επανάσταση που κήρυξε πριν δύο δεκαετίες ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης. Ο νεοσύστατος σύλλογος και ο προγενέστερος απ’ αυτόν πρέπει να δράσουν από κοινού -μάλλον με συγχώνευση- για να δώσουν στον Τουρισμό του νομού νέο χρώμα και μεγαλύτερη δύναμη.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά εκεί που θα βρίσκουν πολύ συχνά… πόρτα είναι η σχέση με την, κάθε βαθμού, εξουσία. Μέχρι τώρα δεν το καταλάβαιναν αρκούντως διότι οι δημοτικές αρχές με όπλο τις πελατειακές σχέσεις έλυναν επί μέρους προβλήματα και άφηναν για το μέλλον τις μεγάλες τομές που χρειάζονται οι πόλεις.

Γιατί, για παράδειγμα, διαχρονικά οι δημοτικές αρχές της Καλαμάτας δεν παίρνουν θέση για την εφαρμογή του ΓΠΣ που ισχύει από την εποχή του Μπένου για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου; Ας μάθουν οι Καλαματιανοί πολίτες, θα την πεζοδρομήσουν ή όχι; Ας το μάθουν και οι επιχειρηματίες της Εστίασης για να επενδύσουν αναλόγως ή να στραφούν σε άλλη κατεύθυνση.

Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο ρόλος των φορέων του Τουρισμού, να συνδιαμορφώσουν με τους δήμους τη φυσιογνωμία των πόλεων και το τουριστικό προϊόν που θα προσφέρεται.

Ενα ακόμα σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι να αφήσουμε πίσω τις αποσπασματικές γνώμες και να αναθέσουμε την όποια ανάπτυξη του Τουρισμού. Η επιστήμη και τα παραδείγματα ανάπτυξης ευρωπαϊκών πόλεων, σε συνδυασμό με αλλαγή νοοτροπίας, μπορούν να δώσουν νέο αέρα στον τόπο μας. Μεμονωμένα η δική μου και η δική σου γνώμη δεν μετράνε, μόνο σύγχυση φέρνουν. Ούτε οι γνώμες δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, όταν δεν στηρίζονται σε τεκμηριωμένες μελέτες, έχουν αξία. Κάποιες φορές μάλιστα παράγουν σοβαρή υποβάθμιση των θεμάτων.

Εάν λοιπόν θέλουμε πραγματικά άλλον αέρα στον Τουρισμό, με πρώτους τους επιχειρηματίες που πρέπει να φροντίσουν για αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφάλιση προσωπικού για να ζητούν και τα αντίστοιχα προσόντα, ήλθε -έστω με αργοπορία- η ώρα για ενεργό συμμετοχή. Το πρώτο βήμα έγινε, ας μην οπισθοχωρήσουν. Και αφού δουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ας στραφούν και στους διπλανούς νομούς για συνεργασία. Η Νότια Πελοπόννησος είναι μια γειτονιά, όπως έχουμε γράψει συχνά στην “Ε”.


NEWSLETTER