Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 17:45

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του Νέδοντα σε τουριστικό πόλο έλξης

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του Νέδοντα σε τουριστικό πόλο έλξης

Του Γιώργου Καραμπάτου, Εκτελεστικού Διευθυντή του Πολ. Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», πρώην προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Tο ποτάμι ή χείμαρρος Νέδοντας που ξεκινάει από τον Ταΰγετο διασχίζει την Καλαμάτα και καταλήγει στον Μεσσηνιακό κόλπο είναι αδιαμφισβήτητο το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προορισμού Καλαμάτα. Υπό αυτήν την έννοια θα ήταν εγκληματικό να τον μετατρέψουν οριστικά σε αγωγό ομβρίων και πάνω του να συνεχίσουν να φιλοξενούν αυτοκίνητα και ένα δημοτικό αναψυκτήριο. Έχουν ακουστεί διάφορα για την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων επί του Νέδοντα πριν από 37 και πλέον χρόνια, σε αυτό που είναι σήμερα. Ήταν ομολογουμένως η εύκολη λύση για να αντιμετωπισθούν ανάγκες της καθημερινότητας, αλλά αγνόησαν τους περιβαλλοντικούς ηθικούς κανόνες και το γεγονός ότι οι εύκολες λύσεις περιορίζουν τις δυνατότητες διαφοροποίησης της πόλης να αναδειχτεί σε τουριστικό θεματικό προορισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι φανερό ότι μας παρουσιάζεται μια καταπληκτική ευκαιρία να διορθωθεί το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον χείμαρρο-ποταμό του Νέδοντα, στα ρέματα και στους παραπόταμούς του και ακολουθώντας τα πάρα πολλά παραδείγματα από τον υπόλοιπο κόσμο που ανακτούν και επαναφέρουν τα χαμένα (κριμένα) ποτάμια, στη φυσική τους κατάσταση, κανάλια, χειμάρους σε ιστορικές τοποθεσίες, τουριστικά αξιοθέατα, δημόσια πάρκα αναψυχής και βιότοπους βιοποικιλότητας για φυτά και ζώα.

Φυσικές υποδομές όπως τα ρέματα και τα παραποτάμια, εάν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν κατάλληλα, μπορούν μαζί με τον Νέδοντα να αποτελέσουν έναν οικονομικά πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στην κατανόηση του περιβάλλοντος και στη συνεργασία με το φυσικό τοπίο πριν προχωρήσουμε σε υπερβολικά δαπανηρές κατασκευές.
Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσουμε πολυδιάστατες λύσεις που να ενσωματώνουν τους παραπόταμους, τα ρέματα και τον Νέδοντα στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, δημιουργώντας περιοχές αναψυχής, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται η ασφάλεια των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πόλεων που αξιοποίησαν τα μικρά ποτάμια και τα ρέματά τους και τα μετέτρεψαν σε κομμάτια της πολιτιστικής και τουριστικής τους κληρονομιάς. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά παράδειγμα που δείχνουν την παγκόσμια τάση.

1. Χείμαρρος Cheonggyecheon (Σεούλ, Νότια Κορέα), πρόκειται για έναν χείμαρρο που είχε καλυφθεί και αγνοηθεί για δεκαετίες. Η πόλη της Σεούλ αποφάσισε να τον ανακαινίσει, δημιουργώντας έναν υπέροχο δημόσιο χώρο με γέφυρες, μονοπάτια και χώρους χαλάρωσης. Έχει γίνει πλέον ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης.
2. Gjilan River, Γκιλάν, Κόσοβο, στην πόλη του Γκιλάν, το μικρό ρέμα που διέρχεται από το κέντρο της πόλης έχει ανακαινιστεί για να δημιουργήσει έναν πεζόδρομο με γέφυρες, πάρκα και χώρους αναψυχής.
3. Nahal Beer Sheva, Beer Sheva, Ισραήλ, ένα πρώην άνυδρο ρέμα μετατράπηκε σε ένα υπέροχο πάρκο με λίμνες, γέφυρες και πάρκα.
4. Bach Lech, Landsberg am Lech, Γερμανία, αυτό το μικρό ρέμα διασχίζει την ιστορική πόλη του Landsberg, με γεφυρούλες, φυτεμένα μονοπάτια και καφετέριες στις όχθες του.
5. River Frome, Στράουντ, Ηνωμένο Βασίλειο, στην πόλη του Στράουντ, το River Frome έχει αποτελέσει το επίκεντρο διαφόρων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, μετατρεπόμενο σε ένα όμορφο αστικό πάρκο.
6. Μόντρεαλ, ακτιβιστές του πράσινου χώρου ζητούν την αποκατάσταση πρώην ρεμάτων και υγροτόπων ως μέρος ενός δικτύου φυσικών οάσεων

Αυτά τα παραδείγματα λοιπόν δείχνουν την παγκόσμια τάση για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά πώς οι μικρές πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα ρέματα και τα ποτάμια τους. Είναι πλέον στο χέρι της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του Δήμαρχου Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλου και του Δημοτικού Συμβουλίου να σώσουν τον Νέδοντα και να τον μετατρέψουν σε πόλο έλξης για τον οικοτουρισμό προσφέροντας ταυτόχρονα πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αναψυχητικές δραστηριότητες στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Καλαμάτας.