Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 22:39

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν μπορεί να είναι φιλοσοφική αναζήτηση εν κενώ δικαίου

Του Χρήστου Καπούτση

«Οι συζητήσεις μεταξύ κρατών δεν συνιστούν φιλοσοφικές αναζητήσεις ή αναζητήσεις εν κενώ δικαίου. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τη μέρα (Δευτέρα 13 Νοεμβρίου), που στην Άγκυρα η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συζητούσαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ, είναι μια ακόμη προσπάθεια, εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ανάδειξη θεμάτων «χαμηλής» πολιτικής κυρίως οικονομικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας , για πρώτη φορά, ήταν    πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ως μία ένδειξη «αποστρατιωτικοποίησης» των διμερών συνομιλιών!    Σε όλες τις προηγούμενες ήταν ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πηγές πληροφόρησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010, που περιλαμβάνει:        την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων,
        την ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών,
        την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων,
        την τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.
Να σημειώσουμε ότι, για    σχεδόν έντεκα μήνες, παρατηρείται,    μια πρωτόγνωρη ηρεμία στο Αιγαίο, χωρίς τουρκικές προκλήσεις, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου    και υπερπτήσεις τουρκικών αεροπορικών μέσων πάνω από ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Κυρίως όμως η    συνάντηση στην Άγκυρα των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, προετοίμασε κάποια από τα    θέματα της    7η Δεκεμβρίου, που θα γίνει η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα , με την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών των δυο χωρών, όπως οι υπουργοί εξωτερικών,    οικονομικών, ενέργειας και τουρισμού. Η Ελληνική πλευρά αναμένει    μια σημαντική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας να γίνει στην Θεσσαλονίκη, αλλά υπήρξαν πιο ώριμες προτάσεις,    μετά την πρόκληση του Τ. Ερντογάν, που σε ομιλία του στήριξης των Παλαιστινίων και της Χαμάς    στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε 500 και πλέον χιλιάδες Τούρκους πολίτες είπε: «Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική, εν ολίγοις, όπου έφταναν οι ορίζοντές μας….». Και οι ορίζοντές του φτάνουν τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφού συμπεριέλαβε την Θεσσαλονίκη, τη Μοσούλη και    το Χαλέπι!     

Τα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών, όπως η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ή την    αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ελληνικά νησιά    των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, που αποτελούν πάγια αιτήματα της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας,    θα μείνουν    εκτός συζήτησης, όπως αναφέρουν πηγές από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, που ωστόσο, δεν συμμερίζεται απόλυτα ο Τουρκικός Τύπος.
Αναφορικά με τα τουρκικά σχέδια,    για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος, σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας του: «Επισημαίνεται -για πολλοστή φορά λόγω της απαράδεκτης διαχρονικής «αναθεωρητικής» τουρκικής τακτικής- πως η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο, δοθέντος ότι από την ίδια της την θεσμική φύση και υπόσταση δεν είναι δυνατό νομικώς να αναθεωρηθεί».
Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μετέχουν στην Ανώτατο Συμβούλιο ας απαιτήσουν το ελάχιστο    από τον Τ. Ερντογάν.    Την επαναλειτουργία της Μεγάλης του Γένους Σχολής στη    Χάλκη και να επιτρέψουν σε Έλληνες δασκάλους να διδάξουν στα ελάχιστα παιδιά ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Ίμβρο, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
    Είναι προφανές ότι, ο ελληνοτουρκικός διάλογος και η συνάντηση κορυφής των Αθηνών, θα γίνει, υπό την πρισματική οπτική γωνία των εξελίξεων , στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα    στηρίζει με συνέπεια τις επιλογές της δυτικής συμμαχίας , μετά την Ουκρανία και στο μεσανατολικό. Αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της με τον ρόλο της, να αναβαθμίζεται και στα επιχειρησιακά – στρατιωτικά σχέδια των συμμάχων.    Η Ελλάδα συμπλέει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ δεσμεύεται από μία ισχυρή αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ. Στηρίζει τις επιλογές του Ισραήλ στην θηριώδη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ασφαλώς, διασύρεται ο ΟΗΕ και η πολιτισμένη και Χριστιανική Δύση, που δεν μπορούν να αποτρέψουν το μακελειό.     
Η Τουρκία, έχει προβληματικές σχέσεις με το δυτικό στρατόπεδο και εχθρικές με το Ισραήλ, καθώς    η Άγκυρα επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου,    υποστηρίζοντας ανοιχτά την τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση    Χαμάς.
Συνεπώς, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές στοχεύσεις σε μείζονα γεωστρατηγικά προβλήματα. Και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν το Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, κατά την συνεδρίαση στην Αθήνα (εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί), κατορθώσει    να γεφυρώσει το χάσμα των εθνικών πολιτικών των δυο χωρών, εγκαινιάζοντας    μια νέα σελίδα στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που με γνώμονα το διεθνές Δίκαιο,    θα θεμελιώσει την      ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των δυο γειτονικών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ κρατών. Είναι μία φιλόδοξη προοπτική, σχεδόν ουτοπική, διότι θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της.