Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 22:49

Σε δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Σε δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Του Χρήστου Καπούτση

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ. Γ. Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται, σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη, λόγω της πλέον δυσμενούς γεωπολιτικής συγκυρίας των τελευταίων ετών. Τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή , παραμένουν ενεργά. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. ενισχύουν με σύγχρονα οπλικά συστήματα την Ουκρανία, που δέχεται καταιγισμό πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία. Οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, απέχουν από το να χαρακτηριστούν θετικές για τη Δύση.
Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι νέες πρωτοβουλίες της Αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ανάσχεση της πολιτικής γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, πριν η κατάστασή καταστεί ανεξέλεγκτη και απλωθεί η ένοπλη βία, από τη Λωρίδα της Γάζας και την Ερυθραία Θάλασσα, σε Λίβανο, Συρία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία και ΙΡΑΝ.
Στην ατζέντα των συνομιλιών των κ. Γεραπετρίτη και Μπλίνκεν, ήταν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, η εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας και η περεταίρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς.
Κατά την αμερικανική διπλωματία, η Ελλάδα, είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθότι εκτιμάται ότι είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ζήτησε, από τον Έλληνα ομόλογό του, μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία.
Πιθανό αμερικανικό αίτημα προς συζήτηση, θα είναι, να παραχωρηθούν οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 που βρίσκονται στη Κρήτη, στο Στρατό της Ουκρανίας, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της χώρας στην αντιμετώπιση των πυραυλικών επιθέσεων που δέχεται από την Ρωσία.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μπλίνκεν θα επαναλάβει την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι θα πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε να είναι επιχειρησιακά άρτια η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και ο Αμερικάνος διπλωμάτης θα επισημάνει, ότι τα αμερικανικά F-35 που το Κογκρέσο θα εγκρίνει να αποκτήσει η χώρας μας, θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ελλάδας έναντι της τουρκικής απειλής, αλλά και την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ, για επιχειρήσεις σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον Α. Μπλίκεν για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Η συνεργασία και το καλό κλίμα σε διμερές κλίμα, υποστηρίζει ο κ. Φιντάν, δεν επηρεάζει καθόλου, τα μεγάλα προβλήματα, που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη». Ποια είναι αυτή;
Επίσης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, καλωσόρισε και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Ολγκίν Κουεγιάρ και επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως ανάφερε, «συνεχίζουμε (ως ΗΠΑ) να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση υπό κυπριακή ηγεσία και μέσω της διευκόλυνσης των Ηνωμένων Εθνών που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού. Υποστηρίζουμε πολύ σταθερά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους».
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι όμως και η θεματολογία του Στρατηγικού Διαλόγου.
Αναμένεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διμερή αμυντική συνεργασία, στις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας, στις πρωτοβουλίες ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και στη χρήση νέων οπλικών συστημάτων, που θα είναι στην αιχμή της στρατιωτικής τεχνολογίας .
Στα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος περιλαμβάνεται η Ανατολική Μεσόγειος και η Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προοπτική τους, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η κρίση στη Μέση Ανατολή και η Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και η Ουκρανία, ο Νότιος Καύκασος και η Κίνα.
Υπάρχει και μία ξεχωριστή ενότητα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Θα συζητηθούν, η συνοριακή συνεργασία, η αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η παράνομη είσοδος ανθρώπων σε τρίτες χώρες, η αντιτρομοκρατική συνεργασία, καθώς και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
Όλα αυτά είναι ψηφίδες, ενός ευρύτερου Σχεδιασμού προώθησης των Στρατηγικών συμφερόντων της Δυτικής Συμμαχίας ( ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), σε μία περιοχή όπου διακυβεύονται ζωτικής σημασίας γεωπολιτικά , γεω-ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα, μιας περιοχής, από τη Βαλτική Θάλασσα, την Ουκρανία την Ευρασία, το Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Αραβική χερσόνησο, όπου μαίνονται δύο πόλεμοι , στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, με ορατή την απειλή της γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης και παρατεταμένης κοινωνικοπολιτικής αστάθειας.
Και αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις προσδοκίες στήριξης της αμερικανικής διπλωματίας, ας είμαστε ρεαλιστές. Να μην περιμένουμε από την αμερικανική διπλωματία να κατανοήσει και να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας. ΟΙ ΗΠΑ θα επιδιώξουν να κρατήσουν την Τουρκία μέσα στη δυτική συμμαχία, ικανοποιώντας ακόμη και κάποιες από τις παράνομες αξιώσεις της, που ενδεχομένως να είναι βλαπτικές για Ελλάδα και Κύπρο.