Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 22:35

Δένδιας: Οχι «στη γλυκιά τοποθέτηση» στις διεκδικήσεις της Τουρκίας

 

του Χρήστου Καπούτση

Η ηρεμία στο Αιγαίο και η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, είναι ασφαλώς θετικές εξελίξεις, υπό την απαράβατη προϋπόθεση, ότι δεν «εξαγοράζονται» από την Ελλάδα. προφανώς, δεν αποτελούν παραχωρήσεις της Τουρκίας, ώστε η Ελλάδα να υποχρεούται να καταβάλει αντίτιμο και μάλιστα πολύ σκληρό, που θα αγγίζει τον πυρήνα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η πολιτικοποίηση, ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος, όπως η προστασία των Ωκεανών και των θαλασσίων πάρκων, από την Τουρκία, θέτει, εκ των πραγμάτων, απορίες και προβληματισμούς, ως προς την ουσία και το στόχο της πολιτικοποίησης.
Η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί αδιαμφισβήτητο οικουμενικό ζήτημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων, κατά την επιεικέστερη των εκδοχών, για την διπλωματική παρέμβαση της Τουρκίας.
Θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών, θέτει για μία ακόμη φορά η Τουρκία, με ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενόψει της διοργάνωσης στην Ελλάδα του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference) στις 15-17 Απριλίου στο Κ.Π.ΙΣΝ.
Το δεύτερο από τα δύο πάρκα, περιλαμβάνει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή, που θα ξεκινάει βόρεια της Κεφαλονιάς και θα καταλήγει στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Και από ότι εκτιμάται, η συμπερίληψη των νησιών του Αιγαίου και της θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά των Κυκλάδων, είναι η αφορμή, ώστε η Άγκυρα να αντιδράσει και να ανεβάσει την ένταση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το κυριαρχικό καθεστώς αμφισβητείται», τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών , ενώ απευθύνει και προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε. , να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας. Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά, ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σχολιάζοντας όλα αυτά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, τα εξής : «Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.»
Με λίγα λόγια, η παρέμβαση της Τουρκίας, εντάσσεται στη χρήση υβριδικών μέσων, για γεωπολιτικά οφέλη. Δηλαδή, απλούστερα και κατά αυθεντική ερμηνεία, οι τουρκικές αιτιάσεις αποτελούν μέρος της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, το ύφος και η υπενθύμιση της θέσης για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που διατρέχει το κείμενο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και το χαρακτηρίζει, ήταν αντίθετο σε σχέση με το πνεύμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παραβιάζει όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών. Και αναδεικνύει την πάγια τουρκική τακτική, περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι: « Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα από οιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση, να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Προσωπικά, δεν ανήκα στη χορεία των αισιόδοξων από την αρχή». Και πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι: « Κάθε φορά που η Τουρκία τοποθετείται, θα πρέπει να απαντάμε κάθετα απέναντι σε οτιδήποτε λέει. Αν επιλέξουμε μια «γλυκιά τοποθέτηση», να μη θεωρήσουμε ότι αυτό θα γίνει δεκτό από την Τουρκία ως δείγμα καλής θέλησης. Αντίθετα, Θα γίνει δεκτό ως δείγμα αδυναμίας και η επόμενη τουρκική αιτίαση θα είναι ακόμα πιο προωθημένη.»

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σε αυτό το «περίεργο» κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτιμάται ότι, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, «κλειδώνει» η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν την ατζέντα των συνομιλιών.
Θα έχει προηγηθεί , στις 9 Μαΐου, η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει ματαιωθεί.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ατζέντα των συζητήσεων στην Άγκυρα, θα περιλαμβάνει θέματα χαμηλής πολιτικής, που πιθανόν, να παρατείνουν χρονικά, ένα σχετικά καλό κλίμα στο Αιγαίο, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου, καθώς και οι δύο χώρες επενδύουν στα έσοδα από τον τουρισμό, για να βελτιώσουν τους δείκτες της Οικονομίας τους.
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της προοπτικής διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η Αθήνα, επιμένει να αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Και όπως επιμένουν διπλωματικές πηγές, η κεντρική φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι, μια πιθανή συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, θα αποτελέσει μακρά παρακαταθήκη ειρήνης και ευημερίας, για τις επόμενες γενιές ΕΛΛΉΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ. Παρόλα αυτά, επισημαίνουμε ότι, ο ελληνοτουρκικός διάλογος, δεν πρέπει να διολισθήσει σε ένα κύκλο ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, υπό την υψηλή εποπτεία της αμερικανικής διπλωματίας που θα αγγίξει, όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά εθνική κυριαρχία.