Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 17:00

Όλος ο Κασσελάκης σε μια φωτογραφία

Όλος ο Κασσελάκης σε μια φωτογραφία

Του Κυριάκου Αργυρόπουλου, δημοσιογράφου

Για τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν ακουστεί πολλά. Έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις και θα γραφτούν ακόμη περισσότερες. Ξέρει να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Το κάνει καθημερινά με κάθε τρόπο. Το μοντέλο της υπερέκθεσης που ακολουθεί είναι επιλογή, αλλά ταυτόχρονα και αναγκαιότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι καταδικασμένος να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, όπως το είδος του καρχαρία που οφείλει την επιβίωσή του στην αέναη ροή.

Τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για πολλά, όμως δεν κρύβεται. Μιλάει για τα πάντα. Λέει τόσα πολλά, που πολλές φορές τα επιχειρήματα αλληλεπικαλύπτονται, οι έννοιες συγχέονται αλλά αυτό δεν μοιάζει να τον ενοχλεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης, μπορεί να μας μπερδεύει, αλλά σίγουρα δεν είναι μυστήριο. Αρκεί μία φωτογραφία να περιγράψει με λεπτομέρειες τις επιδιώξεις του και ένα άρθρο του για να τις επιβεβαιώσει.

Θα μπορούσε να είναι μία εικόνα από την ομιλία στο Σύνταγμα, αλλά θα πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω. Στις 19 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο σημαντική κομματική προεκλογική εκδήλωση, παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Το πρωτοσέλιδο της Αυγής την επόμενη μέρα, η φωτογραφία που επιλέχθηκε, περιγράφει με λεπτομέρειες τι είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και ποιοι είναι οι στόχοι του.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και ο Στέφανος Κασσελάκης, σαφής. Βρίσκεται στο επίκεντρο της εικόνας. Είναι η εικόνα. Οι υποψήφιοι είναι το φόντο του. Εμφανίζεται στιβαρός και ψηλός. Μεγάλος. Τόσο μεγάλος που δεν τον χωράει ούτε το σκηνικό της εκδήλωσης.

Είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει την «καλύτερη ζωή», το μοναδικό στοιχείο που επιβιώνει στην εικόνα (μαζί με ένα σκαμπό). Μπορεί να την προσφέρει γιατί τη ζει και ο ίδιος, το διαφημίζει άλλωστε με κάθε τρόπο.

Η εικόνα επιβεβαιώνει τη στρατηγική του. Ήρθε όπως ο ίδιος είπε, για να μείνει. Ήρθε να επιβληθεί στο κόμμα και όχι να ενταχθεί σε αυτό. Ήρθε να ανατρέψει το πλαίσιο και να το προσαρμόσει στο μέγεθος και τις ικανότητές του. Το ντύσιμό του είναι αποκαλυπτικό. Στην πιο σημαντική πολιτική προεκλογική εκδήλωση το κόμματός του πηγαίνει με κολλητό μπλουζάκι, στενό τζιν και sneakers.

Δεν ανταγωνίζεται στο πεδίο της πολιτικής. Στόχος είναι η επικράτηση στην εικονική πραγματικότητα. Εστιάζει στην πρόκληση, στην ικανότητά του να ανατρέπει τα δεδομένα και επιλέγει με τι θα συγκριθεί. Το ντύσιμο είναι επιλογή. Καταργεί μια σύμβαση, έναν κανόνα ευπρέπειας, όχι για να προτείνει κάτι, αλλά για να διαφοροποιηθεί από όλους του υπόλοιπους (που φορούν τα καλά τους).

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να επιβληθεί υποβαθμίζοντας εχθρούς και «συντρόφους». Το έκανε με επιτυχία και σε εκείνη την περιβόητη -μη συνεδρίαση- της κοινοβουλευτικής ομάδας στο εξοχικό του στις Σπέτσες, όπου εξέθεσε αναίτια τους βουλευτές του κόμματος στη χλεύη.

Τίποτα σε αυτή τη φωτογραφία δεν είναι τυχαίο. Η τακτική γνωστή από τη δεκαετία του 60. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αντιγράφει τον Clid Eastwood και δηλώνει bigger than life, πόσο μάλλον από μία χούφτα υποψηφίους. Το προσπάθησε (με μικρότερη επιτυχία) και την Πέμπτη στο Σύνταγμα, όπου επιχείρησε να εμφανιστεί μεγαλύτερος από το κοινοβούλιο, αντιγράφοντας το μοντέλο της ομιλίας Μητσοτάκη στον ίδιο χώρο το 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον Στέφανο Κασσελάκη αντιμετωπίζεται σαν ένα σκαλοπάτι, μία ευκαιρία. Κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να τον κατακτήσει και συνεχίζει. Ακυρώνει τους υποψηφίους με ευκολία, ακυρώνει τον πρώην πρόεδρο και το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα ακούστηκαν εκείνες τις ημέρες, δεν είναι στην εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει στην εικόνα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν κρύβεται. Τα έχει πει όλα, το παραδέχθηκε και στο άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ (12.05.24). Δεν χρειάζεται το κόμμα, μπορεί άλλωστε να επικοινωνεί απευθείας με τους πολίτες και οι πολίτες τον εμπιστεύονται γιατί υπόσχεται ότι δεν έχει εξαρτήσεις από μηχανισμούς συμφερόντων. Κόβει τους δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι τον θυμίζει, αποστασιοποιείται ακόμη και από την ιστορική νίκη του 2015.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έρχεται τη στιγμή που η πολιτική στη χώρα βρίσκεται σε δομική κρίση και την αξιοποιεί. Την χρησιμοποιεί ως όχημα για να προσεγγίσει όσους απαξιώνουν την πολιτική και κανονικοποιεί την κρίση. Και είναι ειλικρινής, δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Ακυρώνει τον ορθολογισμό της πολιτικής σκέψης και τον αντικαθιστά με το συναίσθημα. Υποβαθμίζει την ιδεολογία, απαξιώνει τη φιλοσοφία, τα εργαλεία διαμόρφωσης του κοινωνικού περιβάλλοντος και τα αντικαθιστά με τη συμπόνια και την ελεημοσύνη απέναντι στον αδύναμο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίστηκε στη χώρα εκσυγχρονίζοντας το στερεότυπο του πλούσιου «θείου από την Αμερική» που μοιράζει ονειρώξεις επιτυχίας. Έρχεται να μας ξεβλαχέψει που θα έλεγε ένας άλλος επιτυχημένος προηγούμενων δεκαετιών. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσουν τη θέση και το χώρο που μπορεί να καταλάβει. Το σίγουρο είναι ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια.

[Πρώτη δημοσίευση: dnews.gr]