Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 19:33

Ψίχουλα και κοροϊδία για το μέλλον

Ψίχουλα και κοροϊδία για το μέλλον

Του Σαράντου Αλεξανδρή, Αναπληρωτή Γραμματέα του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους συνταξιούχους η κυβέρνηση συνεχίζει την νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή της πολιτική που καθιστά τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Σε μια περίοδο μόνιμης αφαίμαξης από την ακρίβεια που καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα φάρμακα, στερούν διαθέσιμο εισόδημα από τους συνταξιούχους.

Τεκμηριώνουμε τα όσα ακούσαμε και όσα δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό με τα παρακάτω:

1. Η αύξηση στις κύριες συντάξεις για το 2025 που ανακοινώθηκε (2,2 έως 2,5%) είναι κατώτερες του τρέχοντος πληθωρισμού, εγκαταλείφθηκε η αύξηση των συντάξεων βάσει του μέσου μισθού και επιπλέον οι συντάξεις είναι σε κατώτερο επίπεδο από το 2011.
2. Δεν ανακοινώθηκε για μια φορά ακόμη καμμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.
3. Για τρίτη χρονιά 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμμιά αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς της απαράδεκτης ρύθμισης του Νόμου Κατρούγκαλου και η εφάπαξ παροχή, που θα λάβουν θα είναι 100€, 150€ ή το περισσότερο 200€, δηλαδή κοροϊδία!
4. Δεν υπήρξε καμμιά αναφορά για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) ή έστω τροποποίησης της.
5. Δεν ακούσαμε για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με αποτέλεσμα ακόμα και η μικρή ονομαστική αύξηση να εξαϋλώνεται από την Εφορία. Βέβαια ακούσαμε φορολογικές μειώσεις που αφορούν επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες την ίδια στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν το 2022-2023 περισσότερους φόρους κατά 25% από ότι πλήρωσαν τη διετία 2007-2008.

Συμπερασματικά από τα παραπάνω, δεν συμμεριζόμαστε τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των συνταξιούχων.

Επιβάλλεται οι συνταξιουχικές οργανώσεις να κινηθούν με ένα διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο δράσης για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση της ΕΑΣ και της προσωπικής διαφοράς και στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.