Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024 19:09

Η ασφάλεια ως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο και εξέλιξη των εφήβων

Η ασφάλεια ως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο και εξέλιξη των εφήβων

Του Μιχάλη Κουσουλάκου, Διευθυντή Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

 Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την πανδημία του κορονοϊού, παρατηρούμε μια αύξηση περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, τα οποία έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην κοινωνία μας. Η βία στα σχολεία δεν είναι απλώς ένα περιστατικό για το οποίο μπορούμε να αδιαφορούμε· είναι ένα σημάδι που αντανακλά μια ευρύτερη κοινωνική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητριών και των μαθητών μας.
Ως Διευθυντής Γυμνασίου, ως εκπαιδευτικός, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους εφήβους ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Το σχολείο δεν είναι απλώς ένας χώρος εκπαίδευσης· είναι ένας τόπος όπου οι νέοι διαπλάθουν χαρακτήρα, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και προετοιμάζονται για τη ζωή. Για να επιτευχθεί αυτή η πρόοδος, απαιτείται ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την ασφάλεια, τον σεβασμό και τη συνεργασία.
Πράγματι, τα παιδιά που αισθάνονται ασφαλή στο σχολείο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, βιώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν γνωστικά και συναισθηματικά. Η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται σε ένα σχολικό περιβάλλον, όπου επικρατεί η κατανόηση και ο διάλογος, συμβάλλουν στην ψυχική ηρεμία των μαθητριών και των μαθητών.
Δυστυχώς, η βία και ο εκφοβισμός αποσπούν τα παιδιά από την ουσιαστική μάθηση και δημιουργούν ένα περιβάλλον φόβου, ανασφάλειας και άγχους. Όταν ένας έφηβος εκτίθεται σε τέτοιες καταστάσεις, χάνει την εμπιστοσύνη του στον ίδιο του τον εαυτό, ενώ παράλληλα δυσκολεύεται να διατηρήσει υγιείς κοινωνικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι η ψυχική επιβάρυνση και η αποδυνάμωση των ακαδημαϊκών του επιδόσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό ή βία στο σχολείο παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης (έρευνα του National Institute of Health).
Βέβαια, για να εξαλειφθεί η βία είναι καθοριστική η συνεργασία μεταξύ σχολείου, γονέων και των ίδιων των παιδιών. Η επιρροή των γονέων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των παιδιών τους είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα όπως ο σεβασμός και η αποφυγή της βίας. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους και οι αξίες που τους μεταδίδουν στο οικογενειακό περιβάλλον λειτουργούν ως θεμέλιο για τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα συμπεριφέρονται στους υπόλοιπους ανθρώπους στην κοινωνία και στο σχολείο.
Οι γονείς έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των παιδιών μας, καθοδηγώντας τους να γίνουν άνθρωποι που σέβονται τους άλλους, που αποφεύγουν τη βία και που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη. Μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, το παράδειγμα και την υποστήριξη, οι γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο πλαίσιο αξιών που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να αναπτύξουν την ικανότητα να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και θετικά τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή τους.
Είναι χρέος, λοιπόν, όλων μας να προσφέρουμε στους εφήβους μας το ασφαλές οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον που τους αξίζει, διότι αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουν την πρόοδό τους και την προσωπική τους εξέλιξη.