Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 11:45

Καλαμάτα... "και ξανά προς τη δόξα τραβά" | Μάρθα - Μαρία Χρυσομάλλη

Γράφτηκε από την

 Η χιλιοτραγουδισμένη πόλη της Καλαμάτας καλείται και πάλι να δώσει δυναμικά το παρών στο σύγχρονο κόσμο.

Την ομορφιά της και την αρχοντιά της δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

Θυμάμαι την παραδεισένια ομορφιά της Καλαμάτας όταν την αγναντεύαμε από το κάστρο,  τις Κυριακάτικες λιακάδες του χειμώνα. Συνηθίζαμε ν’ ανεβαίνουμε εκεί πάνω με τους γονείς μου και ο πατέρας μου έλεγε «Η Καλαματα» σαν να έλεγε κάτι απόλυτο, αυτή η πόλη είναι και άλλη δεν είναι...

 

 Αυτή την ομορφιά κουβαλάω κι εγώ μέσα μου όπου κι αν βρεθώ,  μου δίνει δύναμη και δεν μ᾽ αφήνει να ξεχάσω τις ρίζες μου.

Θεωρώ το εαυτόν μου τυχερό, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια εποχή που η Καλαμάτα έλαμπε. Έζησα την παλιά, αυθεντική, αρχοντική πόλη και σήμερα ήρθα εδώ για να αποτελέσω τον συνδετικό κρίκο εκείνης της πόλης με τη νέα, αναγεννημένη Καλαμάτα και να βοηθήσω στη δημιουργία μιας ιδανικής πολιτιστικής πρωτεύουσας.

 Από τα 18 μου ΠΟΥ έφυγα απ᾽ τον τόπο μου, -- έχω ζήσει στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, κι έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου. Κατάφερα να περιδιαβώ τον κόσμο με περηφάνια και να σταθώ αντάξια σε κάθε περίσταση γιατί είχα πάρει τις απαραίτητες γνώσεις και αξίες από τον τόπο μου, γιατί η Καλαμάτα είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής αναπτυγμένης πόλης.

 

Η Καλαμάτα σήμερα

Η ιδέα να λάβει μέρος η Καλαμάτα στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ακούγεται τολμηρή, παρά το φυσικό κάλος της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Κι ακούγεται τολμηρή γιατί η πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία . Μην ξεγελιέστε με κάποια σύγχρονα έργα που έχουν γίνει, χρειάζεται πολύ δουλειά για να καταφέρουμε να κερδίσουμε το διαγωνισμό.

Πάνω απ᾽ όλα, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Από όλους εσάς εδώ, κι απ´ όλους εμάς που ζούμε στο εξωτερικό. Απ᾽ τη μια πρέπει να δημιουργήσουμε μια πόλη πρότυπο κι απ᾽ την άλλη πρέπει να κάνουμε αυτή την πόλη γνωστή σε κάθε γωνιά της γης.

Καταφέραμε να έχουμε πάνω από δέκα πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από τις άλλες πόλεις τις Ευρώπης. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες αν δεν συναντήσουν Ποιότητα, Καθαριότητα, Προσεγμένες Τιμές, Ευγένεια,  δεν θα ξανάρθουν.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Βαλένθια της Ισπανίας, έμεινα έκπληκτη από την καθαριότητα, παλιά πόλη, καινούργια πόλη  παραλία όλα έλαμπαν, συναντούσες την ποιότητα και τις χαμηλές τιμές παντού. Η πόλη ήταν πλημμυρισμένη από τουρίστες και συνειδητοποίησα ότι οι Ισπανοί παλεύουν σκληρά για να κερδίσουν το παιχνίδι του τουρισμού.Πρέπει να βελτιωθούμε όλοι για να δημιουργήσουμε ολική ποιότητα, καθαριότητα  και τον ανταγωνισμό.

Χρειάζονται εθελοντές κάθε ηλικίας, να δουλέψουμε όλοι μαζί, κι ο καθένας να συνεισφέρει στον τομέα που μπορεί καλύτερα. Ακόμα και το να σηκώσουμε ένα σκουπιδάκι από την παραλία, ή να καθαρίσουμε τις νησίδες της γειτονιάς μας για να έχουμε μια πόλη καθαρή, είναι συνεισφορά σ᾽ αυτό το δύσκολο έργο.

Ο Δήμος θα ξεκινήσει το έργο της αναβάθμισης της πόλης αλλά χωρίς εθελοντισμό και συλλογική προσπάθεια δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε την Καλαμάτα πράσινη και καθαρή.

 H Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν Καλαματιανή υπόθεση. ΗΤΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ, η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ-- γιατί πίσω από αυτή ήταν ολόκληρο Ευρωπαϊκό Φιλελληνικό Κίνημα. Και σήμερα είμαστε και εμείς εδώ, οι Μεσσήνιοι της Ευρώπης για να βοηθήσουμε τον αγώνα. Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται...

1821, η Καλαμάτα σηκώνει το λάβαρο της Επανάστασης, δημιουργεί ιστορία και αλλάζει το πρόσωπο της Ευρώπης! 2021, 200 χρόνια μετά, η Καλαμάτα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η πόλη πρότυπο και πάλι! Ο στόχος και ο σκοπός είναι ιερός, πρέπει να πετύχουμε!  Το λάβαρο του 2021 θα είναι το λάβαρο του πολιτισμού και του φυσικού της κάλλους και θα σημαίνει επιστροφή στις αξίες Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΗ ΣΥΜΒΟΛΟ. Ξεπερνάμε την πολιτική διαφθορά που βασίλεψε τις τελευταίες δεκαετίες- ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ... 

Και όχι μόνο, η  Καλαμάτα  έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει  γιατί επιπλέον γέννησε έναν μυθικό ήρωα έναν καινούργιο Σωκράτη... έναν άνθρωπο που έχει γίνει παγκόσμιο αστέρι,  δίνει ελπίδα και χαρά σε όλο τον κόσμο , ενώνει όλες τις φυλές της γης , όλους τους πολιτισμούς, μιλάει για ειρήνη,  ανθρωπιά, και για τις αξίες της ζωής που έχουν χαθεί...  έναν άνθρωπο που αποτελεί την διαιώνιση του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος ΥΑΝΝΙ!!!

Το γεγονός ότι η Καλαμάτα έδωσε σήμερα στο κόσμο μια τέτοια μορφή που έχει χαρακτηρισθεί "Παγκόσμιο Φαινόμενο" πρέπει να μας ενδυναμώνει να μας εμψυχώνει για να πετύχουμε τον σκοπό.

Την πρόκριση την έχουμε στα χέρια μας... αρκεί να αγωνιστούμε σωστά.. και να μην επαναληφθούν  οι ατασθαλίες που έγιναν σε παρόμοιες περιπτώσεις με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Χρειάζεται συσπείρωση όλων των δυνάμεων της πόλης.

Όταν λέμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα εννοούμε ένα ευρύτερο θέμα, κάτι πολύ μεγάλο, Α large scale project. Δεν είναι μόνο ευθύνη των Υπηρεσιών αλλά και των πολιτών. Πρέπει να γίνει ενημέρωση σε όλους τους συλλόγους , επαγγελματικά σωματεία, εκκλησία, σχολεία, Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Εταιρείες. Οι δάσκαλοι να εμπνεύσουν τα παιδιά και θα ήταν καλό να καθιερωθεί ένας διαγωνισμός Έκθεσης Ιδεών, με θέμα γύρω από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και οι τρεις καλύτερες πρώτες εκθέσεις να βραβεύονται από το Δήμο.

Επίσης και άλλες κινήσεις για να βάλλουν τον κόσμο στο πνεύμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Όλοι μαζί σαν μια ψυχή όπως έγινε το 1821. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους για να πετύχουμε τον στόχο αλλά και την Κεφαλαιοποίηση της όλης προσπάθειας. Ακόμα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα Λόμπυ με τους βουλευτές της Μεσσηνίας και άλλες προσωπικότητες για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

Τώρα όσον αφορά τα τρέχοντα ... Για το 2021 υποψήφιες πόλεις θα δώσουν η Ρουμανία, Ελλάδα και μια χώρα προσχώρησης (ή υποψηφία προσχώρησης).   Συνεπώς πρέπει να διασφαλισθεί --ΟΤΙ-- από ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ, μπορεί φυσικά ο Δήμαρχος να προσθέσει και άλλες πόλεις της Μεσσηνίας ή της ευρύτερης περιοχής. Η τελική απόφαση θα παρθεί στις Βρυξέλλες από ειδική επιτροπή από ξένους. Από πλευράς Ελλάδας θα παρίσταται εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως ήδη γνωρίζουμε ετοιμάζονται και άλλες Ελληνικές πόλεις (όπως πχ. η Σύρος, το Ναύπλιο, ο Πειραιάς κ.α.). Ο καλύτερος τρόπος ανάδειξης της υποψηφιότητας είναι να έχει αρχίσει ΧΘΕΣ η Πραγματική προετοιμασία της Καλαμάτας. Για την ακρίβεια η προετοιμασία της Καλαμάτας -χρονικά- είναι στα όρια  για μια επιτυχημένη και κυρίως UNCONDITIONAL DESIGNATION (δηλαδή για μια συμμετοχή χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις). Αυτό δεν μπορεί να γίνει ερασιτεχνικά. Χρειάζεται μια Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ), και μια Ομάδα Έργου υποψηφιότητας (ΟΕ).

Σε κάθε περίπτωση, εντός του Σεπτεμβρίου, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει  να συγκροτήσει τις ομάδες έργου- Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ) που θα έχει υπό  την επίβλεψή της μια ad hoc ομάδα Έργου υποψηφιότητας (ΟΕ) να εκχωρήσει αρμοδιότητες και να αρχίσουν οι εργασίες   τους ξεκινώντας με πανηγυρικό Kick Off meeting αρχές Οκτωβρίου.

Η (ΚΕ) Καθοδηγητική Επιτροπή έχει σύνθεση από προσωπικότητες Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Εμπορίου κτλ.

Σκοπό της είναι  η κινητοποίηση όλου (Steering Committee)  του δυναμικού από τους τομείς, ο έλεγχος και συντονισμός αυτών, της ΟΕ, (Ομάδας Έργου) των οποίων συμβούλων, οι δημόσιες και άλλες σχέσεις.

Η Ομάδα Έργου απαρτίζεται από συγκεκριμένο προσωπικό του ΔΗΜΟΥ σε FULL TIME απασχόληση με εκχωρημένες αρμοδιότητες, προϋπολογισμό, και με ικανότητες διαχείρισης έργου, συγγραφής και διοίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων κτλ. Ο περίφημος Φάκελος Υποψηφιότητας, (BID BOOK), ο οποίος σε ορίζεται σε εκατόν είκοσι σελίδες, εφ' όσον ο Δήμος έχει χρήματα, μπορεί να τον αναθέσει σε εταιρεία, όμως πάντοτε υπό την ΚΕ και σε οριζόντια συνεργασία με την Ομάδα Έργου (ΟΕ). ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει το όλο θέμα να αφεθεί στην "ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ" πλευρά και μόνο.

Η  Καλαμάτα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που προσφέρει  150.000 ευρώ (.. αιτήσεις απο 1 Σεπτ -15 Ιαν 2015..)" Επιδότηση Αδελφοποιήσεων Πόλεων, Δικτύων Πόλεων και Έργων των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών" δηλαδή σύμφωνα με αυτό το Πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνει μια  ναυτοπλοϊκη σύνδεση με τις πόλεις. Ιεροσόλυμα - Πάφος - Καλαμάτα - Μάλτα - Μασσαλία και ένας άλλος ακτοπλοϊκός δρόμος είναι σύνδεση με Αλεξάνδρεια Καλαμάτα - Τάραντας - Βενετία - Ρουμανία.  Όλοι αυτοί οι δρόμοι Ιστορικοί, Εμπορικοί, Πολιτιστικοί, Τουριστικοί, είναι αυτό που θα δώσει την διεθνή διάσταση. και μια π.χ. Συναυλία Υαννι στην Αρχαία Μεσσήνη ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ!!

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για την αξιολόγηση των αιτήσεων ("κριτήρια") χωρίζονται στις κατηγορίες 1)"Συμβολη στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική", 2)" Ευρωπαϊκή Διάσταση",  3)" Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό περιεχόμενο", 4) "Ικανότητα Υλοποίησης",  5) "Προσέγγιση" και 6) Διαχείριση"

 Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, είναι σημαντικό για τις πόλεις που φέρουν τον τίτλο να επιδιώξουν την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ, αφενός, του πολιτιστικού και του δημιουργικού τους τομέα, και, αφετέρου, τομέων όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, το περιβάλλον, η αστική ανάπτυξη ή ο πολιτιστικός τουρισμός. Ειδικότερα, προηγούμενα στοιχεία καταδεικνύουν το δυναμικό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης στον ρόλο τους ως καταλύτη για την τοπική ανάπτυξη και τον πολιτιστικό τουρισμό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 30ής Ιουνίου 2010 με τίτλο «Η Ευρώπη, ο υπ' αριθμόν 1 τουριστικός προορισμός στον κόσμο — ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό», η οποία έγινε ευνοϊκά δεκτή από το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 12ης Οκτωβρίου 2010 και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 27ης Σεπτεμβρίου 2011.

 

Γιά την υλοποίηση των έργων (στόχων) η Καλαμάτα μπορεί να αντλήσει πόρους

1) από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα,  2) από το Ειδικό Πρόγραμμα για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, και 3) εαν πετύχει τους στόχους- στο τέλος- θα πάρει και το "Βραβείο Μελίνα Μερκούρη" το οποίο είναι 1.500.000 εκ. ευρώ.

 

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου η νεα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει κάνει ανάλυση αναγκών και να γνωρίζει τι διάσταση θέλει να δώσει στο όλο project (έργο). Η θα γίνει ένα έργο πνοής η να μη γίνει.  Για παράδειγμα στη πόλη Sibiu της Ρουμανίας που έγινε Πολιτιστική

Πρωτεύουσα το 2007, άλλαξαν τα πάντα, η πόλη επωφελήθηκε τα μέγιστα από αυτή την ευκαιρία.

 

"Αι κατοικίαι των Αρχαίων Ελλήνων ήσαν πενιχραί... και τα δημόσια έργα αυτών μεγαλα … έργα που καθόρισαν την Ελλάδα ως Κοιτίδα του Πολιτισμού.."   Οι Αρχαίοι το πρωί πήγαιναν στην αγορά και ασχολούντο με τα δημόσια πράγματα.. έχουμε  ιερό καθήκον απέναντι του Θεού που μας χάρισε την εύφορη γη της Μεσσηνίας και απέναντι των προγονών,  να αγωνιστούμε για ένα λαμπρό μέλλον των νέων και το μέλλον του τόπου.   Καλό ξεκίνημα, Καλή επιτυχία...

Μάρθα -Μαρία Χρυσομάλλη

* Εισήγηση στην ημερίδα για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.