Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 12:45

Ψήφιζε και μη ερεύνα | Πάσχος Μανδραβέλης

Γράφτηκε από τον
Ψήφιζε και μη ερεύνα | Πάσχος Μανδραβέλης

Εχει για όλους ο μπαχτσές της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Ετσι σε μια εποχή που η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας κουτσουρεύει το ερευνητικό πρόγραμμα «Αριστεία», και το υπουργείο Παιδείας «κουρεύει» αναδρομικώς ερευνητικά προγράμματα που είναι στη φάση ολοκλήρωσης, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία νέου «Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης-Καραθεοδωρής»!

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας -αυτού που περικόπτει τα υπάρχοντα ερευνητικά προγράμματα- το νέο ερευνητικό κέντρο θα έχει έδρα την Κομοτηνή αλλά (όπως έγινε και με τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ) καμιά πόλη δεν θα μείνει δυσαρεστημένη. Τα Ινστιτούτα θα είναι διάσπαρτα σε όλη τη Θράκη: Το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων (ΙΕΣΑ2ΦΥΠ) θα είναι στην Ξάνθη. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών (ΙΔΙΦΥΤΕΚΑ) θα πάει στην Αλεξανδρούπολη. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής (ΙΤΕΤΑΠ) έχει έδρα την Ορεστιάδα, όπου ο υφυπουργός έκανε κάποια χρόνια δήμαρχος. Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/Ε.Κ. «Αθηνά»), θα πάει στην Ξάνθη.

Η προαναγγελία με τα πολλά αρκτικόλεξα θα ήταν για γέλια, αν η κατάσταση της χώρας δεν ήταν για κλάματα. Σε μια εποχή που το υπουργείο αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τις συνδρομές για ερευνητικά περιοδικά στις βιβλιοθήκες, τα στελέχη της κυβέρνησης «ιδρύουν» ερευνητικά κέντρα στην ιδιαίτερη παρτίδα τους. Προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους το υπουργείο πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο που εκπόνησε το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας υπό την προεδρία του καθηγητή και ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή (2010-2013) και με νομοσχέδιο δίνει στον «υπουργό αυτοκρατορικές εξουσίες, δηλαδή, τη δυνατότητα να συστήνει/συγχωνεύει/διασπά/καταργεί, καθώς και να ορίζει και να τροποποιεί τον σκοπό και τη νομική φύση των ερευνητικών οργανισμών κατά το δοκούν, με προεδρικό διάταγμα». (Εύη Χατζηανδρέου, «Μπορούμε αλλά δεν θέλουμε», Καθημερινή 25.10.2014).

Παλιά όποτε είχαμε εκλογές οι κυβερνητικοί νόμιζαν ότι θα πάρουν ψήφους φυτεύοντας σε κάθε ραχούλα ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τώρα η νυν κυβέρνηση θα σπέρνει ερευνητικά κέντρα. «Είναι κι αυτή μια μεταρρύθμισις. Νιώθεται», που θα έλεγε κι ο ποιητής...

Αναδημοσίευση από το Medium.gr


NEWSLETTER