Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 10:45

Πότε θα απαλλαγείτε από αυτόν τον κύριο; (2) | Γιώργος Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Πότε θα απαλλαγείτε  από αυτόν τον κύριο; (2) | Γιώργος Μασσαβέτας

Τείνει να καταντήσει υπόθεση ρουτίνας. Κάθε μέρα και μια είδηση ανεμίζει με δύναμη το φλάμπουρο του «ηθικού πλεονεκτήματος», που τεκμαίρεται ότι πρέπει να διαθέτει μια αριστερή κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια αναπετάσσει τον Φλαμπουράρη της. Σε επίδειξη μιας ιδιόρρυθμης αντίληψης περί πολιτικής ηθικής. Μετά τη χαριστική ρύθμιση για το νερό της πισίνας του στην έπαυλή του στην Αίγινα, αποκαλύπτεται σήμερα ότι έχει υπαχθεί και στο ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, για τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος. 

«Μα ποιο είναι το πρόβλημα, δεν δικαιούται και αυτός ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους Ελληνες;» θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος. 

Ο κ. Φλαμπουράρης είναι κορυφαίο μέλος μιας κυβέρνησης που εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει το ύψος και την καταβολή των συντάξεων με «εισοδηματικά κριτήρια». Οπερ, με απλά λόγια, σημαίνει ότι όποιος έχει μεγάλη περιουσία ή καταθέσεις, πόσω μάλλον όταν έχει και το ένα και το άλλο, δεν θα δικαιούται να παίρνει και σύνταξη.

Με την ίδια λογική, δεν έχει δίκιο και η τρόικα, που ζητά να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια και για την ρύθμιση των εκατό δόσεων; Αλλά με αυτά τα κριτήρια ο κ. Φλαμπουράρης, που η εταιρεία του εμφανίζει στους ισολογισμούς της ταμειακά διαθέσιμα πολύ πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ, θα όφειλε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με την Εφορία «μια κι’ έξω». Να δώσει, με την στάση του, το καλό παράδειγμα προς όλους τους έχοντες την δυνατότητα να πληρώσουν. 

Εκτός αν τα πλεονάσματα αυτά ήταν εικονικά. Αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά ήταν περαστικά, κατευθυνόμενα προς την Κουμουνδούρου. Και ότι ο κ. Φλαμπουράρης λειτουργούσε, διά της εταιρείας του, ως «ο Τσουκάτος του ΣΥΡΙΖΑ». Ως άτυπος ταμίας του κόμματος, συγκεντρώνοντας χρήματα από τον επαγγελματικό χώρο των εργολάβων.

Αν είναι έτσι, τότε μπορεί να εξηγηθεί το γιατί, παρά τις τόσες αποκαλύψεις, παραμένει ακλόνητος. Καλή η ηθική, αλλά καλύτερο το ταμείο του κόμματος.

Για όσους είναι έτοιμοι να με κατηγορήσουν ότι έχω πάθει μονομανία με τον Φλαμπουράρη, θα θυμίσω ότι την ίδια κατηγορία μου είχαν προσάψει και για τον Γιάνη Βαρουφάκη, γείτονα και ομοτράπεζο του Φλαμπουράρη και του Αλέξη στην Αίγινα. Πλην, δυστυχώς για τον τόπο, επιβεβαιώθηκα πλήρως. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

 


NEWSLETTER