Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 10:01

Η μεγάλη ληστεία περνάει… λάθρα | Γ. Μασσαβέτας

Η μεγάλη ληστεία περνάει… λάθρα | Γ. Μασσαβέτας

Το κόμμα, με σκληρή ανακοίνωσή του, «εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και θυμίζει τη θέση του ότι οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο.

Προειδοποιούμε ότι το σύνολο των ενεργειών και αποφάσεων θα ερευνηθούν διεξοδικά προκειμένου να αποδοθούν οι ενδεχόμενες σοβαρότατες ευθύνες, που αναλογούν σε όσους κριθούν ότι εμπλέκονται στις σκανδαλώδεις αυτές ενέργειες απαξίωσης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, και ότι θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς του Δημοσίου».

Από ποιο κόμμα έχει εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση; Μα από τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά. Αλλά όχι τώρα. Οταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και τι γίνεται τώρα; Επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός, σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την ανάλυση ενός ειδικού, του φυσικού και μαθηματικού Γιώργου Στρατόπουλου, από το Protagon:

"Το ελληνικό Δημόσιο έβαλε 25 δισ. € στις τράπεζες το 2013. Εχει μεταφέρει και μελλοντικά έσοδα των φορολογούμενων, ύψους 19 δισ., μέσω αναβαλλόμενων φόρων. Εναντι αυτών έχει αποκτήσει μετοχές που σήμερα αντιστοιχούν στο 57% (μέσος όρος) του τραπεζικού τομέα. Μετοχές που μέσω της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης έχουν πλέον απαξιωθεί πλήρως. (Το ελληνικό Δημόσιο το 2013 απέκτησε πλειοψηφικά πακέτα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha  και  Eurobank σε τιμές 4,29€, 1,7€, 0,44€ και 1,54€ αντιστοίχως. Οι αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στα 0,02€, 0,003€, 0,04€ και 0,01€).

Το 2014, πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, η αδιαμφισβήτητη διεθνής αξιολόγηση ανέβαζε την αξία των μετοχών του Δημοσίου στα 18,5 δισεκατομμύρια. Την περασμένη εβδομάδα τα hedge funds αποφάσισαν -και η κυβέρνηση αποδέχθηκε- πως τώρα η αξία τους είναι μηδέν. Και με βάση αυτή την «αξία», δίνοντας μόνο πέντε δισεκατομμύρια, αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων «συστημικών τραπεζών».
Μια τεράστια ληστεία σε βάρος του δημοσίου χρήματος. Και όχι μόνο. Αλλά και σε βάρος όλων των ταμείων που κατέχουν τραπεζικές μετοχές. Και όλων των μικροεπενδυτών. Μια ληστεία η οποία περνάει αβρόχοις ποσί για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Με την προσοχή όλων στραμμένη στις γελοιότητες που συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία. Οπου, ίνα επιβεβαιωθεί ότι η κατάσταση είναι «της πλάκας», προβάλλεται ως εμβαλωματική «λύση» η προεδρία του κ. Πλακιωτάκη. Πλάκα μας κάνετε;".

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr