Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 18:15

"KALAMATA: 21": Η Καλαμάτα ανεβαίνει κατηγορία Ι Τάκης Αναστόπουλος

Γράφτηκε από την

Η Καλαμάτα μπήκε στη “βραχεία” λίστα των 3 πόλεων που έγιναν δεκτές στη δεύτερη και τελευταία φάση για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Οι συνυποψήφιες πόλεις ήταν συνολικά 14 και οι  προδιαγραφές ήταν αυστηρές, τα κριτήρια δύσκολα και οι απαιτήσεις υψηλές. Μια μικρή ομάδα, ως επί το πλείστον νέων ανθρώπων αφέθηκε να δουλέψει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες).

Και τα κατάφερε επάξια. Γιατί συνδύαζε τη γνώση του αντικειμένου μαζί με τον νεανικό ενθουσιασμό, τον επαγγελματισμό μαζί με την έμπνευση και το μεράκι. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, παρά μόνο με δουλειά και προσήλωση στο στόχο. Μαζί με τις ατελείωτες ώρες που αφιέρωσαν οι εθελοντές, οι οποίοι πήραν μέρος στις δεκάδες συναντήσεις των ομάδων εργασίας. Και βέβαια χάρη στην εμπιστοσύνη της Δημοτικής Αρχής, τη συνδρομή οικονομικών παραγόντων του νομού και την προβολή που εξασφάλισαν τα ΜΜΕ. Ανήκει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές. 

Στη διαδρομή υπήρξαν κριτικές και μεμψιμοιρίες. Μερικοί που θα μπορούσαν να προσφέρουν αισθάνθηκαν ότι παραμελήθηκαν. Τώρα και οι πλέον δύσπιστοι θα έχουν πεισθεί ότι άξιζε η προσπάθεια, που αν ευοδωθεί μέχρι τέλους, θα φέρει την Καλαμάτα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. 

Η προετοιμασία της δεύτερης φάσης θα είναι πιο σκληρή. Εχουμε να αναμετρηθούμε με άλλες δύο πόλεις, τη Ρόδο και την Ελευσίνα, με βαρύ όνομα. Η δουλειά που θα γίνει από εδώ και εμπρός θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ακολουθήσει μια διαφορετική μέθοδο, πιο ανοιχτή και με λιγότερη μυστικοπάθεια. Είναι μία επιλογή ευθύνης στην οποία δεν πρέπει να κωφεύσει η δημοτική αρχή και ο εκτελεστικός διευθυντής. Να υπάρξει κυρίως μεγαλύτερη διαφάνεια στις στρατηγικές επιλογές, στη λήψη των αποφάσεων και στα οικονομικά. Και να αγκαλιάσει και να ακούσει όλο τον κόσμο, πρώτιστα τους πολιτιστικούς παράγοντες, αλλά και τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς. Να δουλέψουν περισσότεροι και περισσότερο, εντός της πόλης, αλλά και πέραν αυτής σε ολόκληρο το νομό και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου. 

Ομως, αν στο τέλος η Καλαμάτα επικρατήσει, θα είναι μια στιγμή υπερηφάνειας για όλους μας. Η Καλαμάτα θα γίνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη για την ιστορία της, την παράδοση, τον πολιτισμό, την τέχνη, τα μνημεία, την πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή, μαζί με τις φυσικές της ομορφιές και τα προϊόντα του τόπου. Για τα έργα των χεριών και του μυαλού των ανθρώπων της που φιλοδοξούν να δουν την πόλη τους να διακρίνεται στο σήμερα και να πρωτοστατεί στο αύριο. Ολοι οι Μεσσήνιοι εύχονται καλή δουλειά στη συνέχεια και καλή τύχη για την τελική επικράτηση.

Τάκης Αναστόπουλος

τ. Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη