Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 21:13

Ποια χρυσαφικά και ποια ασημικά; Και τα μπακίρια! Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

 


Καλέ, ποια χρυσαφικά και ποια ασημικά, για τα όποια οι σημερινοί κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι τα ξεπουλάνε; Ετούτοι εδώ δεν θα αφήσουν τίποτε απούλητο. Ούτε τα μπακίρια ούτε τους τενεκέδες. 

 

Οταν στην ανατολή της δεκαετίας του '90 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχείρησε να μεταβιβάσει τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας στους οδηγούς τους και σε άλλους ιδιώτες Ελληνες πολίτες, με κάποια κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ. ο αριθμός των τέκνων, κάηκε ο τόπος. Με τους Σταμούλο και Κολλά να αναδεικνύονται σε εμβληματικές φυσιογνωμίες. Που έφτασαν να... ξεβρακώνουν στο δρόμο όποιον διαφωνούσε μαζί τους. Και σύμπασα την τότε αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα και θατσερική πολιτική. Τώρα μεταβιβάζεται το σύνολο των αστικών αλλά και υπεραστικών δημοσίων συγκοινωνιών, για 99 χρόνια, με... αριστερό πιστοποιητικό που τάχα δεν είναι πωλητήριο. 

Τώρα λεωφορεία και τρόλεϊ (ΟΣΥ), αλλά και μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ (ΣΤΑΣΥ) μεταβιβάζονται για «αξιοποίηση» -έτσι το λέμε τώρα- στην υπό σύσταση ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών) που νομοθετημένος σκοπός της είναι να πουλά ό,τι της μεταβιβάζεται και το προϊόν από τις πωλήσεις να πηγαίνει κατά 50% για τις απαιτήσεις των δανειστών. Και για να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι δεν θα γίνουν «κουτσουκέλες», θα μετέχουν στη διοίκηση της ΕΔΗΣ (που είναι μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ) έχοντας τις δυο από τις πέντε θέσεις στη διοίκηση του φορέα. 

Με διευκρίνιση της τελευταίας στιγμής, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις μεταβιβαζόμενες δημόσιες επιχειρήσεις περιλαμβάνεται και ο ΟΣΕ. Που ήταν, και αυτός, στις περίφημες «κόκκινες γραμμές» του πρώην αριστερού ΣΥΡΙΖΑ.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: Κάθε άλλο παρά είμαι κατά των αποκρατικοποιήσεων. Τι πάθαμε με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, που ήταν όχι απλώς «κόκκινη γραμμή» αλλά και... κόκκινο πανί, όχι μόνο για το ΚΚΕ και τον τότε Συνασπισμό, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, με το Γιωργάκη να δεσμεύεται ότι θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ, όσο πήρε πίσω και ο πατέρας του την ΑΓΕΤ; Αποκτήσαμε φθηνότερη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πολύ καλύτερης ποιότητας και χωρίς να χρειάζεται... μέσον για να πάρεις γραμμή. Σε παρακαλάνε. 

Αλλά να μη μας κάνουν και τα παλικάρια και τους «σκληρούς διαπραγματευτές», όταν τώρα το ξεπούλημα γίνεται υπό την εποπτεία των εκπροσώπων του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ και, πρωτίστως, για να πληρωθούν τα δανεικά των μνημονίων. Φτάνει πια η κοροϊδία. 

 

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ