Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 13:04

Το "δεύτερο χέρι"

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διττή ερμηνεία έχουμε συνηθίσει να προσδίδουμε στην έκφραση αυτή, στο "δεύτερο χέρι"... Στην εποχή που ζούμε, οι άνθρωποι -πρώτα απ’ όλα- είναι λες και στήνουν τις ζωές τους τις ίδιες, τις σχέσεις τους ακόμα πάνω σε συναισθήματα περασμένα από ένα πρόχειρο "δεύτερο χέρι".
Ενα πασάλειμμα όπως όπως, το οποίο θα κρύψει την πραγματική ασχήμια, την ωμότητα, τη μοναξιά. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, του οποίου οι συνέπειες φαίνονται λίγο αργότερα και στις real life καταστάσεις.
Τούτη την εποχή όμως, σε πρακτικό επίπεδο, το "δεύτερο χέρι" θα έρθει για να σώσει τους ανθρώπους, να τους φέρει πιο κοντά, να τους δώσει ελπίδα. Σε όλο τον κόσμο, οι εθελοντές -αλλά και στην Ελλάδα τελευταία- δημιουργούν πρόχειρα καταστήματα όπου οι πολίτες προσφέρουν τα ήδη χρησιμοποιημένα τους αντικείμενα, ρούχα, παπούτσια, βιβλία κ.λπ. για να τα πάρει κάποιος άλλος που τα έχει ανάγκη.
Σαν να ’χαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια τη συνήθεια να φορά το μικρότερο αδελφάκι τα ρούχα του μεγαλύτερου... Μήπως βλέπαμε αβέρτα όλα τα πιτσιρίκια στα καρότσια να φορούν καπέλα και μπλουζάκια με τρέντι μαϊμούδες και καρό σχεδιάκια; Για σκεφτείτε το...
Τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα και με ρούχα από τα καλάθια, από τις λαϊκές. Γενιές και γενιές... μεγάλωσαν τα καλάθια και κανένα παιδί δεν έπαθε τίποτα αν δε φόρεσε μπλουζάκι με την Πάτυ!
Οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες από πράγματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τις στοιβάζουμε χρόνια τώρα - "μήπως γυρίσει η μόδα", "μήπως και αδυνατίσω", "μήπως και αλλάξω στυλ". Μην κοροϊδεύεστε, τίποτα δε θα γίνει απ’ τα παραπάνω. Απλώστε λοιπόν το χέρι στους λιγότερο προνομιούχους. Χαρίστε. Μοιραστείτε πράγματα και σκέψεις, συναισθήματα.
Και το "δεύτερο χέρι" -μέσα μας και έξω μας- ξαφνικά θα ακούγεται τόσο τιμητικό...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια νέα όψη Δικαιολογίες για την αδράνεια »

NEWSLETTER