Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 18:44

Καπνός και φωτιά...

Γράφτηκε από τον

Καπνός και φωτιά...

Κανείς από τους μόνιμους κατοίκους της Μεσσηνίας δεν θα πρέπει να εντυπωσιάστηκε από τη διαπίστωση του πρόσφατου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πως κάθε καλοκαίρι εδώ και αρκετά χρόνια κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας γίνονται πιο... εύφλεκτες.

Η συχνότητα των πυρκαγιών στις εν λόγω περιοχές, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες ότι υπαίτιος για το... φόκο σε αυτές μάλλον δεν είναι ούτε ο... στρατηγός άνεμος ούτε κάποιο στοιχείο της φύσης.

Στη σύσκεψη ο προβληματισμός ήταν διάχυτος, τόσο για τις πυρκαγιές αυτές καθαυτές στις συγκεκριμένες περιοχές -μιας και σε αυτές απασχολούνται σχεδόν σε μόνιμη βάση δυνάμεις, οι οποίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα λείψουν από αλλού, αν και όποτε χρειαστεί-, όσο και για το ότι ποτέ κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει κάτι.

Να βοηθήσουν το έργο των ανακριτικών αρχών και να συνεργαστούν μαζί τους, κάλεσε τους ντόπιους η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη στη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης, ενώ μετά το τέλος της άνθρωπος που μετείχε σε αυτήν αναρωτιόταν "οφ δε ρέκορντ" πώς είναι δυνατόν, για τόσα χρόνια στη σειρά, κανείς να μην έχει δει ή ακούσει κάτι που θα αποτελούσε στοιχείο για τις διωκτικές αρχές ώστε να δράσουν αναλόγως.

Αύριο θα υπάρξει ακόμα μια σύσκεψη σε μία από τις... επίμαχες περιοχές, τις οποίες η αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “μαύρες τρύπες” για τη Μεσσηνία... Πιθανόν σε αυτήν να υπάρξει δυνατότητα μιας συμφωνίας για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, μέσα από τη δραστηριοποίηση τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των κατοίκων που έχουν κληθεί -από προχθές- να συστήσουν ομάδες περιφρούρησης που θα περιπολούν και θα ελέγχουν.

Η αυριανή ημέρα θα δείξει αν θα υπάρξει κάτι ή το... έργο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία θα συνεχιστεί και τα επόμενα...

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 20:41