Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 13:30

Ρευματοκλοπή και κίνδυνοι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Κέλλυ
Δημητρούλια

Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί. Πολύς λόγος γίνεται για ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών στην παράνομη αυτή δραστηριότητα αλλοδαπών και κυρίως τσιγγάνων, οι οποίοι όχι μόνο προκαλούν οικονομική ζημιά, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες.
Σε θεωρητικό επίπεδο το θέμα προφανώς είναι γνωστό. Στην πράξη όμως τα λόγια και οι υποσχέσεις που δίνονται κατά καιρούς δεν εφαρμόζονται, αλλά ξεχνιούνται μετά την ολοκλήρωση της κάθε συζήτησης, ακόμα και μεταξύ εκπροσώπων αρμόδιων φορέων.
Ετσι, μισόγυμνα καλώδια που έχουν γαντζωθεί κατά… δεκάδες από κολόνες ηλεκτροδότησης διασχίζουν χωματόδρομους και άλλους πιο κεντρικούς δρόμους, γύρω από καταυλισμούς, για να καταλήξουν στις τεράστιες... plasma τηλεοράσεις που φεγγοβολούν τις νύχτες μέσα στα παραπήγματα.
Αλλα καλώδια, κρυμμένα στη βλάστηση περνούν μέσα από χωράφια απειλώντας να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία στον αγρότη που θα οργώσει το χτήμα του, στον πολίτη που θα κάνει τη βόλτα του ή σε όποιον τρέξει να σβήσει μια φωτιά που μπορεί να την έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα από το γυμνό καλώδιο. Τέτοιους κινδύνους αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά οι πυροσβέστες που παλεύουν με τις μάνικες να σβήσουν μια φωτιά.
Πολλές φορές έχουν κινδυνεύσει και οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που προσπαθούν να αποκαταστήσουν ζημιές, αγνοώντας καμιά φορά πως κάτω από τα πόδια τους περνούν γυμνά καλώδια.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανακοίνωσε προληπτικές περιπολίες ομάδων εθελοντών, η Αστυνομία κάνει εφόδους και ζητά τη συνδρομή της ΔΕΗ σε καταυλισμούς, η Πυροσβεστική ζητά να υπάρξει μέριμνα… αλλά οι δράστες συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν πολλά αγαθά, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν αδρά.
Ρευματοκλοπή θεωρείται και η όποια παρέμβαση στα ρολόγια της ΔΕΗ. Μόνο που τότε οι κυρώσεις επιβάλλονται -και ορθά-, αφού σε κάποιον συγκεκριμένο ανήκει ο μετρητής.