Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 12:19

Τα μουσεία στην ψηφιακή εποχή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα μουσεία στην ψηφιακή εποχή

 

Διαβάζω με ενδιαφέρον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έναν νέο τρόπο ξενάγησης, τον οποίο εγκαινιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Συγκεκριμένα, από χθες είναι διαθέσιμες οι ψηφιακές ξεναγήσεις σε όλες τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, σε κάθε του όροφο.
Οι ψηφιακές ξεναγήσεις γίνονται μέσω της εφαρμογής Clio Muse Tours για smartphone ή tablet. Οι επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αρκεί να σαρώσουν τον QR κωδικό που βρίσκεται στην είσοδο και έξω από τις εκθέσεις, ώστε να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή. Στη συνέχεια, μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά και με ασφάλεια στις συλλογές, να μάθουν περισσότερα για τα εκθέματα και να διαβάσουν την ιστορία τους.
Οι ψηφιακές ξεναγήσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα μουσεία και πραγματικά ενδιαφέρον θα ήταν αυτό να υλοποιηθεί και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το οποίο διαθέτει σπάνια αριστουργήματα, που καλύπτουν 7,5 χιλιετίες Ιστορίας. Και παρόλο που τα σημαντικά ευρήματα εκτίθενται με καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, δυστυχώς δεν είναι από τα διασημότερα μουσεία της επικράτειας.
Ισως λοιπόν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να αύξανε το ενδιαφέρον, ειδικά ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα είχαν πρόσβαση έτσι στα εκθέματα και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα ελληνικά και τα αγγλικά. Οπως θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης των θεματικών εκδηλώσεων του μουσείου, αλλά και να βγάλει στο φως σπουδαία ευρήματα, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να εκτεθούν.
Εξάλλου, είναι και οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια νέα ψηφιακή ενότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, όπως και τα όποια ευρήματα της σωστικής ανασκαφής που όλοι ευελπιστούμε να ξεκινήσουν στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, παράλληλα με την ανάπλαση στην πλατεία Υπαπαντής.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 12:25

NEWSLETTER