Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 12:57

Να λυθούν οι απαλλοτριώσεις για να γίνουν τα έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να λυθούν οι απαλλοτριώσεις για να γίνουν τα έργα

Χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες και για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, μας έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή σχόλιό μας, για την ενημέρωση που ζήτησε αναγνώστης μας, κάτοικος της νοτιοανατολικής Πυλίας.

Ο κ. Νίκας μας διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 2021 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο και με την παράκαμψη Πεταλιδίου, με το “κατ εντ κάβερ” και με τα αρχαία της περιοχής προστατευμένα με σωστική ανασκαφή, λόγω του έργου.
Χρονοδιάγραμμα που κρατάμε, με την ελπίδα, αυτή τη φορά, να τηρηθεί. Γιατί το έργο στο Τζάνε - Καλαμάκι, μαζί με κείνο στο δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι είναι μνημεία παθογένειας του συστήματος υλοποίησης των δημοσίων έργων της χώρας. Τα έργα αυτά πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή στην κατασκευή δημοσίων έργων και να υπενθυμίζονται κάθε φορά που κάποιο έργο στραβώνει και καθυστερεί.
Τα έργα αυτά και κυρίως το Τζάνε - Καλαμάκι πρέπει να είναι οδηγός στα επόμενα σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν στη Μεσσηνία: Στους δρόμους περιφερειακής αρμοδιότητας, Μεσσήνη - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, μα πάνω απ’ όλα στον πιο σπουδαίο οδικό άξονα εθνικής σημασίας, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.
Είναι ανεπίτρεπτο τα έργα αυτά να έχουν ανάδοχο, να υπογραφεί η σύμβαση μαζί του και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Θα είναι εγκληματικό για την υλοποίηση των έργων και καταδικαστικό για τη Μεσσηνία και τον κόσμο της. Περιφέρεια και υπουργείο Υποδομών οφείλουν να τρέξουν τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, εξασφάλισης της γης για να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν τα έργα χωρίς εμπόδια. Και αν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές φαντάζουν ανίκητες, η κυβέρνηση με την προτροπή όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων οφείλει να παρέμβει νομοθετικά και να νομοθετήσει βάζοντας πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό είναι η υλοποίηση των οδικών έργων και η ολοκλήρωσή τους εντός των προθεσμιών και των χρονοδιαγραμμάτων, έχοντας βάλει στην άκρη όλα τα εμπόδια με κάθε νόμιμο τρόπο. Αυτό είναι το πιο καθοριστικό στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, πιο κρίσιμο και από τον ανταγωνιστικό διάλογο των κορυφαίων τεχνικών εταιρειών της χώρας. Γιατί ο ανταγωνισμός αφορά οδικό έργο, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, όχι υποθαλάσσια οδική σήραγγα ή διαφορετική μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων.
Οι απαλλοτριώσεις να λυθούν σε εύλογο χρόνο και τα έργα να γίνουν χωρίς προκλητικές καθυστερήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 08:48

NEWSLETTER