Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 16:12

Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την υγεία

Γράφτηκε από τον

Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την υγεία

Το θέμα της δημόσιας υγείας, της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας είναι πολύ σοβαρό. Και γίνεται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, που είναι πιο άγρια και πιο επιθετική, καθώς δεν αξιοποιήθηκε το ενδιάμεσο διάστημα.

Η Πολιτεία δεν θωράκισε, δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν στήριξε τις προσπάθειες των γιατρών και όλων των υγειονομικών, που στην πρώτη φάση έδωσαν υπεράνθρωπο αγώνα.
Θα σταθώ σε τοπικό επίπεδο, καθώς πρόσφατα είχαμε αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας και διοικήτρια τοποθετήθηκε η Ελένη Αλειφέρη. Γνωστό πολιτικό πρόσωπο του νομού, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και έχει εικόνα για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.
Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής και επιλογών της κυβέρνησης η υγεία. Ομως, είναι καθοριστικός ο ρόλος των προσώπων που ασκούν διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, των βουλευτών του νομού, των τοπικών αρχών, του περιφερειάρχη και των δημάρχων, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και των επικεφαλής άλλων φορέων, που οφείλουν να δράσουν και να υπενθυμίσουν στην κεντρική εξουσία τις υποχρεώσεις της.
Ολοι αυτοί οφείλουν να πιέσουν με τη δημιουργία ενός παμμεσσηνιακού μετώπου για τη διεκδίκηση των αυτονόητων. Εκείνων που τονίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές στοχεύσεις στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, οι επικεφαλής του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας τόνισαν: “Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, το ΕΣΥ νοσεί. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία. Στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις, από τις οποίες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας δόθηκαν μόνο 3 θέσεις, 2 για παθολόγους και 1 για καρδιολόγο. Δεν έγινε ούτε μία επιπλέον πρόσληψη για να μπορέσει να υποστηριχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου ως νοσοκομείου Covid. Την κλινική Covid την υποστηρίζουν 4 γιατροί, από τους οποίους μόνο ο ένας είναι μόνιμος”.
Αυτά που τόνισαν οι γιατροί θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους εκπροσώπους της μεσσηνιακής κοινωνίας. Η παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προτεραιότητα και δεν επιτρέπονται ολιγωρίες κι εκπτώσεις σε μια Πολιτεία που σέβεται και φροντίζει τους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 16:07