Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 21:46

Πανεπιστήμιο για όλους;

Γράφτηκε από την

Πανεπιστήμιο για όλους;

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει ο καιρός των πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι σκεφτόμαστε τους υποψήφιους και τις δυσκολίες που περνούν, μέχρι να καταφέρουν το σκοπό τους. Μια κατηγορία υποψηφίων, όμως, περνά σχεδόν αόρατη από τον πολύ κόσμο. Αυτή η ομάδα είναι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για τα οποία πέρα από τον στενό κύκλο της οικογένειάς τους και το αναπηρικό κίνημα, η Πολιτεία δεν φαίνεται να δείχνει την προσήκουσα σημασία.

Πρόσφατα αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) επισκέφθηκε τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, για να συζητήσει ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όσον αφορά στην πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαπίστωση του αναπηρικού κινήματος είναι πως “ο αποκλεισμός και η διάκριση προς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δυστυχώς παράγεται και αναπαράγεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”. Και γι’ αυτό έθεσαν ως βασική προτεραιότητα την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολιστικού πλάνου για την ένταξη των φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην τριτοβάθμια και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Ολοι, άλλωστε, είτε στη φοιτητική μας ζωή, είτε μέσω παιδιών και συγγενών μας, έχουμε διαπιστώσει πως στις κτηριακές εγκαταστάσεις δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Οπως και στο ψηφιακό περιβάλλον, στις υπηρεσίες, στον εξοπλισμό και στο εκπαιδευτικό υλικό, στις  εκπαιδευτικές μεθόδους και στην παρεχόμενη πληροφόρηση. Δυστυχώς, ειδική μέριμνα δεν υπάρχει ούτε για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αυτιστικών υψηλής λειτουργικότητας (π.χ. σύνδρομο Asperger) και των ατόμων με σύνδρομο Down.

Οσο για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών παροχής υποστήριξης σε φοιτητές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα φαντάζει ως κάτι το… εξωτικό. Οταν, ειδικά για τους κωφούς και βαρήκοους, είναι επιτακτική η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (notetaking, speech to text, απομαγνητοφώνηση, ετεροχρονισμένος υποτιτλισμός κ.λπ.), αν θέλουμε να μιλάμε -και να το εννοούμε- για καθολική πρόσβαση των κωφών/ βαρήκοων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 22:40