Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 09:39

Για να γλιτώσουμε ας κάνουμε το σταυρό μας

Γράφτηκε από τον

Για να γλιτώσουμε ας κάνουμε το σταυρό μας

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό όλοι μιλούν για την ανάγκη προετοιμασίας και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Στα λόγια εκφράζεται η αγωνία και φαίνεται να υπάρχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των απειλών που υπάρχουν. Τα σχέδια που καταρτίζονται, είναι φιλολογικού, θεωρητικού επιπέδου, κάτι σαν στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Γιατί εδώ και χρόνια οι αναγκαίες παρεμβάσεις, τα μεγάλα έργα για την προστασία από τις πλημμύρες δεν έχουν γίνει. Ετσι ήταν απόλυτα φυσιολογικό, λογικό επακόλουθο να πλημμυρίσει ο ποταμός Αρις σε δύο - τρία σημεία του τον περασμένο Νοέμβριο με την πρώτη δυνατή βροχή του χειμώνα.
Εντεκα μήνες μετά, στο έμπα του επόμενου χειμώνα, στα σημεία αυτά ο Αρις δεν έχει καθαριστεί και παραμένει το ίδιο και περισσότερο επικίνδυνος. Δηλαδή, αν πλημμυρίσει και φέτος στα συγκεκριμένα σημεία, θα φταίει ο καιρός, θα ευθύνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι οι αρμόδιες τοπικές και κρατικές αρχές; Αυτές που οφείλουν να προστατεύουν την υγεία και την περιουσία των πολιτών. Εδώ οι τοπικές αρχές αντί να έχουν κοινή γραμμή και να διεκδικούν από την κεντρική εξουσία αυτά που δικαιούται ο τόπος, τσακώνονταν ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του Αρι και αν το τάδε προεδρικό διάταγμα τον θεωρεί ποτάμι ή ρέμα. Αντί να ντρέπονται για τις περσινές πλημμύρες, μάλωναν χειρότερα και από παιδάκια.
Και δεν είναι μόνο από τον Αρι ο κίνδυνος. Είναι πολύ περισσότερο από τον Πάμισο, που έχει χρόνια να καθαριστεί. Εδώ δεν υπάρχει γκρίνια για το αν είναι ποτάμι και το ποιος έχει την αρμοδιότητα. Ομως, η εικόνα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης είναι ίδια. Ενα σημαντικό έργο καθαρισμού με χρηματοδότηση 1 - 1,5 εκ. ευρώ που ήταν να γίνει, έμεινε στα λόγια και τα χαρτιά. Και είναι η τύχη και ο καλός Θεός που βοηθούν και ο Πάμισος αντέχει και δεν πλημμυρίζει.
Είναι και ο Νέδοντας που περιμένει εδώ και χρόνια το έργο της αποκατάστασης της σκεπασμένης κοίτης του στο πιο επικίνδυνο τμήμα της, βόρεια από την Κιλκίς. Είναι και η εθνική οδός από το Ασπρόχωμα έως τη Θουρία που πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή και κλείνει η είσοδος στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Είναι και η Νέα Είσοδος, που παρά τις παρεμβάσεις πλημμυρίζει σε διάφορα σημεία της και ιδιαίτερα στο φανάρι της Διασποράς.
Εδώ δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση στη λίμνη, στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στου Παναγάκια, από την κακοτεχνία απέναντι από του Αναγνωσταρά, για σοβαρά έργα διαμαρτυρόμαστε; Για να γλιτώσουμε από τις πλημμύρες ας κάνουμε το σταυρό μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 09:41