Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 22:29

Το κράτος σε ρόλο παραβάτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

"Νόμιμες είναι πλέον όλες οι αυθαίρετες κατασκευές του ΟΑΚΑ. Αυτό επετεύχθη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών (μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές "Καλατράβα"), οι οποίες είχαν υλοποιηθεί χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας".

 

Χθεσινή είδηση, που μάλλον πέρασε πολύ περισσότερο στα ψιλά από ό,τι έπρεπε. Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έπειτα από το τεράστιο “λίφτινγκ” που έγινε στο μεγαλύτερο αθλητικό συγκρότημα της χώρας, έρχεται λοιπόν η Πολιτεία να παραδεχτεί ότι ήταν αυθαίρετα και ότι είχαν υλοποιηθεί χωρίς οικοδομική άδεια. Αυτό δηλαδή για το οποίο -ορθώς φυσικά- κυνηγάει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. 

Το ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρει ότι η τακτοποίηση μεταξύ άλλων αφορά το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα στο ποδοσφαιρικό στάδιο, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τη μετατροπή του ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση, την “Αγορά”, το “Τείχος των Εθνών”, τα στέγαστρα στις πύλες του συγκροτήματος κ.ά. Δηλαδή σχεδόν όλο το συγκρότημα.

Οπως δηλαδή το Δημόσιο ως γνωστόν είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες προς τρίτους, έτσι βλέπουμε μέσα από αυτή την υπόθεση ότι είναι και από τους μεγαλύτερους παραβάτες. Με ποιο σθένος θα έρθει μετά το κράτος να επιβάλει κυρώσεις προς τους παραβάτες για αυθαίρετες κατασκευές, την ώρα που αρκετά συχνά μαθαίνουμε περιστατικά όπως αυτό του Ολυμπιακού Σταδίου; 

Οταν η ίδια η Πολιτεία δεν δίνει το καλό παράδειγμα συνέπειας απέναντι στους πολίτες και εφαρμογής των νόμων, που η ίδια έχει θεσπίσει, τότε είναι αδύνατο να εμφυσήσεις στους πολίτες την ανάγκη για τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων, ενώ φυσικά δημιουργείς πρόσφορο έδαφος για συνθήκες ανομίας αλλά και για ανάπτυξη του πελατειακού κράτους.

 

Για μία ακόμα φορά τα ίδια τα γεγονότα μάς δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε βάσιμα ότι δυστυχώς ελάχιστα έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, παρά τους ευσεβείς πόθους για “κάθαρση” και “επανεκκίνηση” - και ότι όλη αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να εξυπηρετεί όχι το κοινό καλό, αλλά αυτούς που έχουν... και το μαχαίρι και το καρπούζι.