Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 12:58

Συμβούλια και κυνήγι μαγισσών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Tα τοπικά συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας δεν είναι -όπως πολλοί πιστεύουν- ένας νέος θεσμός. Υπάρχει νόμος για τη σύσταση και λειτουργία τους από το 1999, ενώ μόλις το 2005 δημιουργήθηκε κι ένα κεντρικό συμβούλιο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (τότε Δημόσιας Τάξης), με σκοπό να αναλάβει τον συντονισμό της δράσης των τοπικών συμβουλίων. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει είναι πως ο χαρακτήρας των συμβουλίων είναι καθαρά συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός. Με πιο απλά λόγια, ο σκοπός ύπαρξής τους είναι η κοινωνική πρόληψη κι όχι οι πολιτικές ασφάλειας.
Ωστόσο, ακόμα και οι αιρετοί -οι οποίοι κανονικά έπρεπε να γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος και η σκοπιμότητα των συμβουλίων- δίνουν προς τους πολίτες μια στρεβλή εικόνα, διακινδυνεύοντας να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες! Για παράδειγμα, η καταγραφή των αλλοδαπών σε κάθε περιοχή και οι σχεδιαζόμενες περιπολίες από πολίτες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε εκτράχυνση της συμπεριφοράς έναντι των μεταναστών, των τσιγγάνων και άλλων περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων.
Βέβαια, ουδείς αμφισβητεί ότι η πρωτοβουλία συγκρότησης των συμβουλίων και χρήσιμη είναι και σημαντικά μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνική πρόληψη. Οπως π.χ. στον τομέα συνεργασιών με σχολεία, συλλόγους και φορείς, με σκοπό την αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντος, τη χάραξη πολιτικών κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και επανένταξης περιθωριοποιημένων ατόμων. Αυτό όμως απαιτεί να διευκρινιστεί πρώτα το πλαίσιο και η λειτουργία των συμβουλίων, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια για το ρόλο τους κι οι πολίτες βγουν με τις καραμπίνες στους δρόμους, στρεφόμενοι κατά δικαίων και αδίκων.
Η διάκριση των ορίων φυσικά δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στην αντεγκληματική πολιτική. Εξάλλου ο τομέας της πρόληψης απαιτεί την ενεργή συμμετοχή τους. Σε καμία περίπτωση ωστόσο οι αιρετοί δεν πρέπει να παραβλέψουν ότι η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.

 

Νικολέττα Κολυβάρη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καταθλιπτικά άδεια αίθουσα Η Πολιτεία κι εμείς »

NEWSLETTER