Παρασκευή, 18 Μαϊος 2012 13:04

Ο επικίνδυνος ξυλοδαρμός σε συνθήκες ακυβερνησίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αποσύνθεση των κομμάτων και ο κατακερματισμός τους, όπως αναμενόταν, οδήγησε σε αδιέξοδο και σε νέες εκλογές. Η έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών, οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και οι απόλυτες βεβαιότητες του πολιτικού προσωπικού στοιχίζουν ακριβά σε οικονομία και πολίτες. Ο λογαριασμός των πολιτικών αδιεξόδων θα πληρωθεί βέβαια από όλους μας το αμέσως προσεχές διάστημα. Η επικράτηση των λαϊκίστικων κραυγών και των θεωριών συνωμοσίας φουσκώνουν τον ήδη διογκωμένο λογαριασμό και επιτείνουν το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολιτικού παροξυσμού και των θεωριών συνωμοσίας που ζούμε είναι το περιστατικό που κάνει το γύρο του Διαδικτύου από προχθές και αφορά τον ξυλοδαρμό ενός Ολλανδού στη Μονεμβασιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και η παρουσίασή του στα «λαϊκά» έντυπα της Ευρώπης, και ειδικότερα της Γερμανίας, προξενεί ζημιά στον τουριστικό τομέα. Το πώς έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό  και το αν έγινε έτσι  ή αλλιώς δεν έχει πλέον καμία σημασία. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταγραφεί ως γεγονός ρατσιστικής βίας κατά Ευρωπαίου από Ελληνες οι οποίοι θεωρούν ότι τους έχουν «σκλαβώσει» οι ξένοι κατακτητές. Τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης αξιοποίησαν το συγκεκριμένο γεγονός, φωτίζοντας πτυχές του με τον παραμορφωτικό τους φακό, προκειμένου να παρουσιάσουν την εικόνα μιας χώρας όπου επικρατεί «χάος» λόγω ακυβερνησίας, η οποία «τρώει» τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων και στην οποία οι κάτοικοί της είναι έτοιμοι να δείρουν ανυπεράσπιστους Γερμανούς γέροντες!

Η λαϊκίστικη αξιοποίηση του συγκεκριμένου γεγονότος σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας δημιουργεί μια τραγική εικόνα. Η ζημιά έχει πλέον συντελεστεί. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας όχι να αναστρέψει αλλά έστω απλώς να ασχοληθεί με το θέμα. Αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα της ακυβερνησίας. Ετσι μοιραίοι και άβουλοι  στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα καταγράψουμε την μείωση των κρατήσεων και την πτώση των εσόδων στη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία, η οποία πέρυσι κρατήθηκε ζωντανή με αύξηση διανυκτερεύσεων και εισπράξεων. Ο τουρισμός, παρά την κρίση, διατήρησε πέρυσι χιλιάδες θέσεις εργασίες συμβάλλοντας στη στήριξη των εσόδων του κράτους. Αν τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον συγκεκριμένο τομέα δεν διαλυθούν ή έστω αν δεν καθαρίσουμε με κανά ψιλόβροχο, η επιδείνωση συνολικά της ελληνικής οικονομίας θα είναι δραματική.

Η επίκληση της πραγματικότητας και της λογικής από πολλούς εκλαμβάνεται ως κινδυνολογία ή ως εκβιαστικό δίλημμα. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη: «Η πτώση στις κρατήσεις μετά τις εκλογές αγγίζει το 50% ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αν τελικά οι επιδόσεις του τουρισμού μειωθούν κατά 10% αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια 1,5% του ΑΕΠ και βέβαια στην απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Ο τουριστικός κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Οσον αφορά στο θέμα των κρατήσεων παρατηρούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να δημιουργηθεί ανάσχεση της πτώσης...». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητα εκδικείται τους αστόχαστους και τους αιθεροβάμονες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να παριστάνουμε τους αμέριμνους κατοίκους της εύφορης κοιλάδας.

Η περιοχή μας ειδικότερα, και ανεξάρτητα από το γενικότερο κλίμα, θα πρέπει να αντιδράσει γιατί οι συνέπειες από το περιστατικό της Μονεμβασιάς μπορεί να στοιχίσουν πολύ ακριβά. Είναι γνωστό σε όλους ότι στη Μάνη οι ηλικιωμένοι τουρίστες από Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία είναι από τους καλύτερους πελάτες και η αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας έχει επείγοντα χαρακτήρα. Εχουμε μάθει να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, να τα συζητάμε στα καφενεία αλλά να μην αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες αναστροφής των αρνητικών δεδομένων. Οι δήμοι της περιοχής, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μαζί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιδράσει. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για έκτακτη ενημερωτική καμπάνια στις συγκεκριμένες χώρες για την αναστροφή του κλίματος που δημιουργήθηκε δεν μπορεί να περιμένει, γιατί κάθε μέρα που περνά στοιχίζει πολύ ακριβά. Τα περιθώρια έχουν για όλους στενέψει και η ώρα του λογαριασμού αυτή τη φορά δεν θα αργήσει να φτάσει. Και τότε, είτε μνημονιακά είτε αντιμνημονιακά, θα κλάψουμε όλοι με μαύρο δάκρυ.

Υ.Γ. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τις τελευταίες ημέρες αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να σώσει το αστικό πολιτικό σύστημα! Δεν γνωρίζουμε τι τύχη θα έχουν οι προσπάθειές του, αλλά επειδή αποτελούσε για χρόνια μέρος του, και μάλιστα με σημαντική παρουσία, η ολιγόμηνη ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει ότι τον έχει εξαγιάσει. Γιατί πολύ απλά ο συγκεκριμένος θεσμός δεν αποτελεί κολυμπήθρα του Σιλωάμ.  Επειδή δεν βλέπουμε να ενδιαφέρει και πολύ το πανελλήνιο ο αγώνας του Τατούλη για τη διάσωση του αστικού κόσμου -και πάντως αυτό δεν μπορεί να γίνει με παλιά υλικά - μήπως όλα αυτά αποτελούν την εισαγωγή για την «απόδραση» του περιφερειάρχη από το τοπικό σκηνικό με την επιστροφή του στα βουλευτικά έδρανα; Νέα σχήματα δημιουργούνται στον κεντροδεξιό χώρο και εκλεγμένοι περιφερειάρχες σίγουρα έχουν θέση σε αυτά καταλαμβάνοντας μάλιστα προνομιακές θέσεις στη σχετική λίστα. Σε κάθε  περίπτωση πάντως και μετά απ' όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα «αν υποψιαστώ ότι θα αποκτήσουμε σύντομα και γυναίκα περιφερειάρχη... θα πεθάνω»!!!

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER