Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 18:14

Πεταμένα λεφτά σε τσαντίρια

Γράφτηκε από τον

Πεταμένα λεφτά σε τσαντίρια

 

Οι αριθμοί καταγράφουν μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον τουρισμό της Πελοποννήσου. Επίσημοι φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν την τραγική υστέρηση στα έσοδα. Την ίδια ώρα στους δείκτες ποιότητας η παροχή υπηρεσιών χωλαίνει, ενώ και τα πρώτα στοιχεία των φετινών αφίξεων δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ολα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κι αν δεν αλλάξουμε βηματισμό θα πάνε ακόμα χειρότερα. Αυτά βέβαια λένε οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία, γιατί σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, αυτό της Περιφέρειας, όλα είναι «μύθος» και τα πράγματα πάνε πολύ καλά γιατί η περιφερειακή αρχή συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και ενίσχυσε το ένα ή το άλλο «event». Να μας συγχωρεί η μεγαλοπρέπειά τους, αλλά οι αριθμοί αποτυπώνουν την αλήθεια και όλα τα άλλα είναι παραμύθια!

Η συμμετοχή στις εκθέσεις και η χρηματοδότηση δράσεων, για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να είναι παράγωγα ορθολογικού σχεδιασμού. Το να στήνεις δέκα τσαντίρια μπροστά από το Διοικητήριο και να δείχνεις κανό και βάρκες, προωθώντας τάχα τον εναλλακτικό τουρισμό, είναι πεταμένα λεφτά. Αλήθεια δόθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ για αυτή την έκθεση; Πέρα από το εύλογο ερώτημα πού πήγαν τόσα λεφτά, θα ήταν καλό να μάθουμε και το αποτέλεσμα που παράχθηκε για την τοπική οικονομία στο παρόν και το μέλλον. Αποτελέσματα χειροπιαστά, όχι λόγια του αέρα. Λεφτά λοιπόν μπορεί να δίνονται, αλλά προφανώς δεν πιάνουν τόπο, και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Τα πάντα δηλαδή κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το οποίο αποτυπώνεται στους αριθμούς των επίσημων φορέων.

Ο τουρισμός και η ανάπτυξή του δεν είναι προφανώς ζήτημα μόνο της Περιφέρειας. Εχουν και οι δήμοι ευθύνη που δεν πιέζουν για να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά σχέδια. Η κύρια ευθύνη βρίσκεται βέβαια στην κεντρική εξουσία, που αργεί να λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης αλλά και της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Χωρίς σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις ο τουρισμός δεν πρόκειται να φέρει έσοδα στην περιοχή - και για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται ξεκαθάρισμα στις χρήσεις γης και στο φορολογικό καθεστώς. Οσο αυτά δεν γίνονται, θα θαυμάζουμε τσαντίρια τα οποία θα ονομάζουμε εκθέσεις για να ροκανίζονται επιχορηγήσεις!

 

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 15:47