Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 13:44

Κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν

Οι σταυροί των υποψηφίων σε Περιφέρεια και δήμο δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί. Υπάρχουν πληροφορίες και ανεπίσημες καταγραφές, αλλά ξεκάθαρα το ποιος βγαίνει δεν το γνωρίζουμε.

Το κενό αυτό έχει τη σημασία του εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Το ξεκαθάρισμα βγάζει πικρίες και γκρίνιες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αποστασιοποιήσεις. Σε μια εκλογική μάχη τα πάντα έχουν την αξία τους και η κραυγαλέα ή η διακριτική αποχώρηση κάποιων από την εκλογική μάχη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η επισήμανση αυτή αναγκαία, για να προλάβουμε πτώσεις από τα σύννεφα την Κυριακή το βράδυ, που θα διαπιστώνονται στις κάλπες οι μετακινήσεις.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η παράσταση νίκης. Οποιος καταφέρει τις επόμενες δύο μέρες να πάρει το κλίμα με γεγονότα που θα ενισχύουν την αίσθηση της επικράτησης, αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής του. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις υποστηρικτών, οι δηλώσεις στράτευσης και συμπόρευσης και η δημιουργία επικοινωνιακών γεγονότων υπηρετούν αυτή τη στρατηγική. Το ποιος έχει το κλίμα νίκης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, ειδικά στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής. Η προοπτική της νίκης συσπειρώνει, οδηγεί στην κάλπη και όχι στην παραλία και αυτό είναι που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή στην κάλπη εξαρτάται από το πόσο συσπειρωμένη είναι μια παράταξη. Ενας συνδυασμός που έχει μια βάση πολιτική ή έναν μηχανισμό που τρέχει γι’ αυτόν είναι πιο εύκολο να κατεβάσει κόσμο στην κάλπη συντεταγμένα και αποφασισμένα. Το δεύτερο που καθορίζει τη συμμετοχή είναι το αν ενοποιούνται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων παρατάξεων υπέρ ή φανατικά κατά ενός υποψηφίου. Αυτός που θα επιλέξει να πάει να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή συνήθως ψηφίζει τον… λιγότερο κακό ή αυτόν που δεν συγκρούστηκε μαζί του στην πρώτη φάση των εκλογών. Ο ψηφοφόρος χρειάζεται κίνητρο για να φτάσει στην κάλπη των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή κι όποιος του δώσει έναν καλό λόγο για να τον επιλέξει, αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής του. Αντίθετα όποιος έχει δώσει αρνητικές αφορμές να εύχεται να πάνε οι ψηφοφόροι για… μπάνιο.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 13:11

NEWSLETTER