Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 22:24

Χαμένοι πόροι και ευκαιρίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χαμένοι πόροι και ευκαιρίες

 

Με επιστολή του στην ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους γιατί υπάρχει καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το 1 δισ. κινδυνεύει να χαθεί λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ το άλλο 1 δισ. αφορά στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και των logistics. Είναι περιττό να επισημανθούν οι ευθύνες όσων εμπλέκονται είτε από την κυβέρνηση είτε από την πλευρά της αυτοδιοίκησης με το ζήτημα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και το τρέξιμο των αντίστοιχων προγραμμάτων, απλώς επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι απορροφήσεις και οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων ολοκληρώνονται μόλις ολοκληρωθεί και η θητεία τους και αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για παράδειγμα, εδώ και 10 χρόνια σέρνεται η ιστορία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και είναι γνωστό ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω αυτής της αργοπορίας να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Το ποιοι ευθύνονται είναι προφανές: όσοι είχαν την εξουσία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο καθένας μας έχει πλέον καταλάβει πολύ περισσότερο από όσα κάποιοι νομίζουν. Πέρα όμως από το ζήτημα των ευθυνών υπάρχει και η ουσία, που είναι η άσκηση πολιτικών για να μην χαθούν αυτοί οι πόροι. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η νέα κυβέρνηση και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να κινηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οφείλουν να συμφωνήσουν άμεσα σ’ έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις, έτσι ώστε και οι πόροι να αξιοποιηθούν και τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο -και από ό,τι μαθαίνουμε τώρα και στην Αττική- έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι τραγικό να υπάρχουν χρήματα και να μην αξιοποιούνται γιατί δεν μπορούν να παρθούν σωστά και γρήγορα δυο-τρεις αποφάσεις. Η δημιουργία λοιπόν μιας ομάδας δράσης η οποία θα τρέξει αυτά τα προγράμματα και θα αξιοποιήσει τους πόρους αποτελεί το ελάχιστο που μπορούν να πράξουν όλοι όσοι έχουν την εξουσία. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει πλέον και κανένας δεν μακροημέρευσε δείχνοντας απλώς τις ευθύνες του προηγούμενου. Οταν αυτό γίνει κατανοητό από όλους ίσως να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER