Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 14:05

Τα λεφτόδεντρα τελείωσαν και για τη ΔΕΗ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκαν χθες συγκεντρώσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση.

Η ΔΕΗ σήμερα είναι ο βασικός παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα και μετά το 2028 θα σταματήσει να παράγει ρεύμα από την καύση λιγνίτη, τον οποίο κατά βάση χρησιμοποιεί. Η εξέλιξη αυτή θεωρούν πολλοί ότι σηματοδοτεί το τέλος της ΔΕΗ ως βασικού παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Δεν έχουν άδικο, γιατί με βάση και τα γενικότερα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δύσκολα θα καταφέρει να πραγματοποιήσει επενδύσεις και να συγκρατήσει έστω το 50% της παραγωγής. Δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτή η εξέλιξη είναι κακή για τη συγκεκριμένη δημόσια επιχείρηση και για τους εργαζόμενους σε αυτήν, αλλά και για τις περιοχές που στήριζαν την οικονομική τους ανάπτυξη στον λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η ΔΕΗ είχε προσαρμοστεί πιο γρήγορα και πιο ομαλά στις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Αν είχε δηλαδή προσανατολιστεί έγκαιρα στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη, ο οποίος θεωρείται και είναι «βρόμικο» και εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο. Κυβερνήσεις, διοικήσεις και εργαζόμενοι επέμεναν όμως στη συνέχιση του λιγνίτη, γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονταν και νόμιζαν ότι με εξυπνάδες και με κουτοπόνηρες διευθετήσεις θα σταματούσαν ή θα απέφευγαν τις εξελίξεις. Φτάσαμε έτσι να πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια. Αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά ότι ο στρουθοκαμηλισμός δεν αποτελεί λύση αντιμετώπισης των προβλημάτων, αντίθετα οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα. Η ΔΕΗ εδώ και χρόνια είχε ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή για να επεκταθεί στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ολοι επισήμαναν την ανάγκη, κανένας δεν τόλμησε.

Οι χθεσινές συγκεντρώσεις αποτελούν το κύκνειο άσμα μιας εποχής και στον συνδικαλιστικό τομέα. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πριν από μερικά χρόνια κατέβαζε διακόπτες για πολύ μικρότερης σημασίας ζητήματα, σήμερα δεν μπορεί να κάνει ούτε μία 24ωρη απεργία! Εχουν καταλάβει και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της προσαρμογής της επιχείρησης στα νέα δεδομένα. Οι μόνοι που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα είναι όσοι πιστεύουν στα λεφτόδεντρα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 13:16