Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:47

Δεν αρκούν οι καταγγελίες για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Δεν αρκούν οι καταγγελίες για το ελαιόλαδο

Οι χαμηλές τιμές σε ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών έχουν προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις των παραγωγών της περιοχής.

Το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί σπεύδουν, όπως συνηθίζεται, να το εκμεταλλευτούν διάφορα φαντάσματα του λαϊκισμού, τα οποία βγαίνουν από τους πολιτικούς τους τάφους κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πρόβλημα, το οποίο δεν έχει εύκολη λύση. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα διαμορφώνονται από μία σειρά παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες, οι οποίες δεν έχουν καταναλωθεί και συμπιέζουν τις τιμές. Το πρώτο δηλαδή που λειτουργεί είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, υπάρχει δηλαδή πάρα πολύ ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου εξάγονται χύμα, ως πρώτη ύλη δηλαδή, για τη δημιουργία άλλου τελικού προϊόντος.

Η διαμόρφωση των τιμών προκύπτει από μία σειρά παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη λειτουργία της αγοράς ελαιολάδου. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η εξεύρεση λύσεων είναι μία διαδικασία σύνθετη και πολυπαραγοντική. Σε περιόδους όμως κρίσεων οι σύνθετες λύσεις δεν είναι κατανοητές, αντίθετα οι κραυγές περί εύκολων λύσεων όπως αυτές για εγγυημένες τιμές και εθνικές πολιτικές, είναι ωραίες καραμέλες, οι οποίες καταναλώνονται μεν εύκολα αλλά δεν παράγουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών μέσα από τη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου τελικού προϊόντος. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων με τη συνεργασία εκατοντάδων παραγωγών με κλειστά συμβόλαια, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία μεγάλη επένδυση που θα καταλήγει σε ένα ισχυρό τελικό προϊόν. Αυτό όμως είναι δύσκολο και για αυτό δεν προχωρά. Χρειάζεται κινητοποίηση από όλους τους φορείς -αγροτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς- για να επιτευχθεί μία τέτοια εξέλιξη. Κάποιοι αγροτικοί σύλλογοι αντί να ονειρεύονται παραδείσους σε νέα κομμουνιστικά καθεστώτα ας προσπαθήσουν να τυποποιήσουν ή έστω να παράξουν ένα κιλό λάδι σε δικό τους ελαιοτριβείο και μετά ας ξεκινήσουν για την εγκαθίδρυση παγκόσμιου σοσιαλισμού! Από λόγια και ανέξοδες καταγγελίες έχουμε χορτάσει, αλλά αυτές δεν παράγουν λύσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα για τους αγρότες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 14:34

NEWSLETTER