Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 14:04

Στις ευθείες με άσφαλτο περιμένουν σιδερένια πουλιά!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να παραχωρήσει τη λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας σε ιδιώτες, με σκοπό αφενός να εισπράξει άμεσα χρήματα και αφετέρου να ξεφορτωθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που θα αρχίσουν ξανά τη συζήτηση για το... ποιος έκανε το αυγό και ποιος την κότα, αναζητώντας το αίτιο που οδηγεί το Δημόσιο να έχει ζημιά και ο ιδιώτης κέρδη κ.λπ. Αυτά φυσικά έχουν απαντηθεί σε Ανατολή και Δύση εδώ και δεκαετίες. Η πραγματικότητα -τι να κάνουμε;- δεν ακολουθεί θεωρίες και ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα, που στην πράξη έχουν παντού αποτύχει αφήνοντας πίσω τους ερείπια, οικονομικά και κοινωνικά. 

Το κράτος δεν μπορεί να κάνει ούτε το σταθμάρχη ούτε τον αερολιμενάρχη, πολύ δε περισσότερο να δημιουργεί και να λειτουργεί υποδομές με όρους ρουσφετιού και ικανοποίησης τοπικών φαντασιώσεων. Το σύγχρονο κράτος οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει όρους στην αγορά, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον κυρίως μέσα από τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην οικονομία. 

Η ανάπτυξη υποδομών όπως τα αεροδρόμια πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της αγοράς και της σχέσης κόστους - οφέλους. Αν κάποιος κοιτάξει τον κατάλογο με τα αεροδρόμια που βγαίνουν προς αξιοποίηση, αλλά και τους αεροδιαδρόμους που υπάρχουν διάσπαρτοι σε δεκάδες σημεία της Ελλάδας και βρίσκονται κυριολεκτικά στα αζήτητα, θα διαπιστώσει ότι ήμασταν... αβέρτοι στο να φτιάχνουμε ευθείες με άσφαλτο. Τα πραγματικά αεροδρόμια μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, και στο άλλο όσα έχουν μια κάποια κίνηση. Από εκεί και πέρα, απλές ταμπέλες για να παραμυθιάζονται οι ιθαγενείς περιμένοντας τα σιδερένια πουλιά της ανάπτυξης. 

Και αν η ύπαρξη των ευθειών με άσφαλτο έχει μια κάποια λογική στα νησιά -αν και προτιμότερο εκεί θα ήταν ένα ελικοδρόμιο-, πάντως δεν έχει καμία λογική στην ηπειρωτική χώρα και σε περιοχές που απέχουν ελάχιστα από το κοντινότερο σοβαρό αεροδρόμιο. Ομως, στην εποχή των εύκολων δανεικών αλλά και της ικανοποίησης κάθε αιτήματος τοπικής έμπνευσης και δυναμικής, οι αρνήσεις απουσίαζαν. Πιθανώς και γιατί οι «πληρωμές» από πολιτικούς πελάτες και εργολάβους ήταν πάντα ελκυστικότερες και συμφερότερες - με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι φωνές της λογικής και να κρύβεται αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο.

Αξίζει λοιπόν την προσοχή μας μια ανακοίνωση που έγινε στην προχθεσινή συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «... στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών και της χρήσης των υποδομών, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας και λόγω του ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων ... προκρίνεται η παραχώρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας των αεροδρομίων της Κοζάνης και της Καστοριάς, σε εύλογο χρονικό διάστημα και μετά από σχετική συνεννόηση, προκειμένου να τ’ αξιοποιήσει ανάλογα, για πτήσεις τσάρτερ ή για πτήσεις που θα γίνονται από την Αθήνα για παράδειγμα. Απλώς υπενθυμίζω ότι στις πτήσεις σ’ αυτά τα δυο αεροδρόμια κάθε επιβάτης κοστίζει στον φορολογούμενο, με βάση τη μειωμένη κίνηση που υπάρχει σήμερα, 600 ευρώ το ταξίδι. Και για τα δύο αεροδρόμια άλλωστε, υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις μέσω της Εγνατίας Οδού και με την αεροπορική κάλυψη που παρέχεται από το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Αλλά δε μιλάμε για κλείσιμο, μιλάμε για παραχώρηση στην Περιφέρεια, για να το αντιμετωπίσει η ίδια με τον τρόπο που νομίζει». 

Ο κόσμος του αυτονόητου, όμως, ακόμα και τώρα δεν έχει κατακτηθεί απ’ όλους: Την ώρα που το Δημόσιο ψάχνει να βγάλει από πάνω του το βάρος της λειτουργίας αεροδρομίων, κάποιοι άλλοι, ζώντας στο παρελθόν μέσα στο οποίο «μεγαλούργησαν πολιτικά», πουλάνε υποσχέσεις σε ιθαγενείς τάζοντας αεροδρόμια. Η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά δεν είναι απλώς ξεπερασμένη από την πραγματικότητα, αλλά αποτελεί πια και πρόκληση στη κοινή λογική. 

Είναι καιρός να υπάρξει συμβιβασμός με την πραγματικότητα και να πράξουν όλοι τα απολύτως αναγκαία. Το μήνυμα που στάλθηκε προχθές ήταν απολύτως σαφές: Οποιος θέλει νέα αεροδρόμια, είτε να τα λειτουργήσει είτε να τα κατασκευάσει, ας βρει πόρους κι επενδυτές και ας το κάνει. Το μήνυμα βέβαια φοβόμαστε ότι... δεν θα βρει αποδέκτη. 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER